Olympus UK E-System User Group
Olympus UK E-System User Group

Join our unique resource for Olympus Four Thirds E-System DSLR and Pen and OM-D Micro Four Thirds photographers. Show your images via our free e-group photo gallery. Please read the e-group.uk.net forum terms and conditions before posting for the first time. Above all, welcome!


Go Back   Olympus UK E-System User Group > Cameras, lenses and system accessories > Lens focus > Telephoto

Telephoto Lenses with focal lengths longer than 60mm.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 19th July 2009
michaelavis michaelavis is offline
Full member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Maidenhead, Berks
Posts: 304
Thanks: 23
Thanked 1 Time in 1 Post
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
50-200 SWD wont autofocus

I've mounted my 50-200 SWD on my E-3 this afternoon only to find that it won't autofocus. Swiching on and off and changing some AF settings doesn't fix it (I was convinced it would!). There are faint noises and small/slow movements on the focus indicator on the lens and I get the confirmation beep when I use the manual focus ring so there is some kind of connection between body and lens.

My 12-60 is working fine, so I'm reluctantly concluding that the 50-200 AF system has blown up and it needs to go back to Olympus under warranty (Olympus US probably as I bought it from amazon.com while I was over there for a month last November).

However, before proceeding with that, no doubt frustrating and lengthy process, I thought I'd check to see if there is anybody who has seen this before or, even better, would know about some kind of reset for the lens.

I'm on day 2 of summer holiday and had great intentions for the 50-200, mainly action so AF is even more important - sod's law
__________________
Michael.
E-P3, 14-42, VF-3
Reply With Quote
  #2  
Old 19th July 2009
Kiwi Paul
Guest
 
Posts: n/a
Re: 50-200 SWD wont autofocus

Look at the electrical connections on the lens and see if something has become lodged in one of them preventing electrical contact, possibly clean them anyway with a cotton bud and some meths. (if all else fails just drink the meths then it won't matter for a while )

Paul
Reply With Quote
  #3  
Old 19th July 2009
Kiwi Paul
Guest
 
Posts: n/a
Re: 50-200 SWD wont autofocus

Another thought too, sometimes my lens gets all confused (just like me) and can't focus, it ends up at minimum focus lenght and I have to manually refocus it to infinity then it works fine unless I focus in something it can't decipher (clear skies or sand for instance) the it goes back to min focus again.

Hope this helps, good luck and enjoy your holiday.

Cheers,

Paul
Reply With Quote
  #4  
Old 19th July 2009
michaelavis michaelavis is offline
Full member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Maidenhead, Berks
Posts: 304
Thanks: 23
Thanked 1 Time in 1 Post
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: 50-200 SWD wont autofocus

Thanks Paul, I tried these and they didn't cure it and the meths didn't cure me either Such a pain in the a
__________________
Michael.
E-P3, 14-42, VF-3
Reply With Quote
  #5  
Old 19th July 2009
j.baker j.baker is offline
Banned
 
Join Date: Nov 2007
Location: North Wiltshire
Posts: 1,071
Thanks: 0
Thanked 20 Times in 11 Posts
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: 50-200 SWD wont autofocus

Michael,

If you purchased the lens from new and if it was within the last year, then Olympus UK should be able to fix the lens for you. I belive that most, if not all, lenses have a 1 year international warantee. UK purchased kit has two years.

I just had my 50-200mm fixed. It took 2-3 weeks.
Reply With Quote
  #6  
Old 20th July 2009
michaelavis michaelavis is offline
Full member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Maidenhead, Berks
Posts: 304
Thanks: 23
Thanked 1 Time in 1 Post
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: 50-200 SWD wont autofocus

Ah, yes, the international warranty, I think you're right. Can't get it sorted until I get home in 3 weeks so I'll just have to sharpen (pardon the pun) my manual focus technique in the meantime.

Quote:
Originally Posted by j.baker View Post
Michael,

If you purchased the lens from new and if it was within the last year, then Olympus UK should be able to fix the lens for you. I belive that most, if not all, lenses have a 1 year international warantee. UK purchased kit has two years.

I just had my 50-200mm fixed. It took 2-3 weeks.
__________________
Michael.
E-P3, 14-42, VF-3
Reply With Quote
  #7  
Old 3rd January 2010
obrugman
Guest
 
Posts: n/a
Re: 50-200 SWD wont autofocus

@ Michaelavis,

Dear Michael, did you have it sorted out, what was the problem, and how was it solved?

I'm asking because I'm having exactly the same issues with my Zuiko 70-300 mm. Thanks.
Reply With Quote
  #8  
Old 3rd January 2010
Wreckdiver's Avatar
Wreckdiver Wreckdiver is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: From Liverpool, live in Chippenham, Wiltshire.
Posts: 1,772
Thanks: 95
Thanked 85 Times in 80 Posts
Likes: 120
Liked 132 Times in 74 Posts
Re: 50-200 SWD wont autofocus

If you need to clean the contacts use isopropyl alchohol or a pencil eraser. DON'T use meths.

Steve
__________________
Old divers never die, they just go down on old wrecks
Take nothing but photographs, leave nothing but bubbles
My website
Reply With Quote
  #9  
Old 3rd January 2010
obrugman
Guest
 
Posts: n/a
Re: 50-200 SWD wont autofocus

@ Steve,
Thanks for the warming. My contacts are perfectly clean though. Seems the autofocus motor stopped working, for reasons yet unknown.

Quote:
Originally Posted by Wreckdiver View Post
If you need to clean the contacts use isopropyl alchohol or a pencil eraser. DON'T use meths.
Reply With Quote
  #10  
Old 3rd January 2010
DerekW DerekW is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Hampshire
Posts: 3,108
Thanks: 92
Thanked 337 Times in 264 Posts
Likes: 33
Liked 542 Times in 380 Posts
Re: 50-200 SWD wont autofocus

Do other lenses focus correctly with the camera and does the aperture setting of the lens show on the LCD display on the top of the camera.
Reply With Quote
  #11  
Old 3rd January 2010
obrugman
Guest
 
Posts: n/a
Re: 50-200 SWD wont autofocus

@ Derek, thanks for your excellent question.
- Yes, other lenses do focus correctly on the same body.
- The lense shows the same focus malfunctions on an other E-system body.
best regards,
Reply With Quote
  #12  
Old 4th January 2010
michaelavis michaelavis is offline
Full member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Maidenhead, Berks
Posts: 304
Thanks: 23
Thanked 1 Time in 1 Post
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: 50-200 SWD wont autofocus

Quote:
Originally Posted by obrugman View Post
@ Michaelavis,

Dear Michael, did you have it sorted out, what was the problem, and how was it solved?

I'm asking because I'm having exactly the same issues with my Zuiko 70-300 mm. Thanks.
I had to send my lens back to Olympus, the autofocus system had gone wrong. They fixed it under warranty and it's been fine since.
__________________
Michael.
E-P3, 14-42, VF-3
Reply With Quote
  #13  
Old 4th January 2010
DerekW DerekW is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Hampshire
Posts: 3,108
Thanks: 92
Thanked 337 Times in 264 Posts
Likes: 33
Liked 542 Times in 380 Posts
Re: 50-200 SWD wont autofocus

Obrugman - back to Oly for a service call for your lens.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Autofocus - Out of focus Trausti Hraunfjord Lens focus 11 20th October 2009 05:46 PM
Sigma 10-20 autofocus problem oldhat Wide angle 3 31st March 2009 04:09 PM
focus screens and autofocus confirm with OM ? mas Olympus E-510 3 10th November 2008 08:29 PM
autofocus not working flying haggis Olympus E-1 2 22nd September 2008 08:25 PM
Olympus Studio 1.3, Camra wont connect scanny Software 2 15th February 2008 11:01 PM


All times are GMT. The time now is 04:48 AM.


The Write Technology Ltd, 2007-2019, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger