Olympus UK E-System User Group
Olympus UK E-System User Group

Join our unique resource for Olympus Four Thirds E-System DSLR and Pen and OM-D Micro Four Thirds photographers. Show your images via our free e-group photo gallery. Please read the e-group.uk.net forum terms and conditions before posting for the first time. Above all, welcome!


Go Back   Olympus UK E-System User Group > Cameras, lenses and system accessories > Camera conference > Olympus E-3

Olympus E-3 E-3 specific discussion.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11th October 2008
PeterD PeterD is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Portsmouth
Posts: 2,248
Thanks: 44
Thanked 88 Times in 73 Posts
Likes: 14
Liked 37 Times in 12 Posts
Angry E3 problems - again!

Just when I thought all my problems were behind me - off we go again

For the last two days I have found that my settings change from those I have selected. e.g. ISO 400 becomes ISO 800. C-AF changes to S-AF etc. This is similar to the last problem I had where the camera settings change for no apparant reason to the factory defaults. This was confirmed and 'repaired' about 4 months ago.
Yesterday, I ended up with mirror lock-up which could only be reset by powering down and then up again. This was the reason my first camera was exchanged. It was OK today but

Surely I am not alone with these problems. Having forked out as much as I have for this camera, I expected far more than this.
Talley to-date (Camera alone) 2 camera bodies and one repair. All in under one year.

Oh well, back to technical support on Monday...........

Peter
__________________
Best Regards

PeterD

www.imageinuk.com/
Reply With Quote
  #2  
Old 11th October 2008
art frames's Avatar
art frames art frames is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Northants
Posts: 3,390
Thanks: 280
Thanked 320 Times in 285 Posts
Likes: 1,001
Liked 897 Times in 409 Posts
Re: E3 problems - again!

Fingers crossed that you get a new replacement. You may get a better one.

I am never keen to get repairs as I never trust it afterwards.

sorry for the problems

Peter
__________________
Peter (Art Frames)

You can see some of my things on Flickr
Reply With Quote
  #3  
Old 11th October 2008
PeterD PeterD is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Portsmouth
Posts: 2,248
Thanks: 44
Thanked 88 Times in 73 Posts
Likes: 14
Liked 37 Times in 12 Posts
Re: E3 problems - again!

Quote:
Originally Posted by art frames View Post
Fingers crossed that you get a new replacement. You may get a better one.

I am never keen to get repairs as I never trust it afterwards.

sorry for the problems

Peter
Thanks Peter.

Funnily enough, my last failure was repaired because I didn't want a replacement as I did not want to play Russian Roulette. This was based on the original camera was replaced a couple of months previously and I thought I could trust the repair as it would be fully tested. Oh what a fool I have been

Peter
__________________
Best Regards

PeterD

www.imageinuk.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 11th October 2008
Ian's Avatar
Ian Ian is offline
Administrator
 
Join Date: Jul 2007
Location: Hemel Hempstead, Hertfordshire, UK
Posts: 11,676
Thanks: 427
Thanked 2,556 Times in 1,285 Posts
Likes: 885
Liked 1,767 Times in 798 Posts
Re: E3 problems - again!

Sorry to hear this - you do seem to have the gremlins. Touch wood, my E-3, which is coming up to its first birthday, has performed flawlessly.

Ian
__________________
Founder and editor of:
Olympus UK E-System User Group (http://e-group.uk.net)
Four Thirds User (http://fourthirds-user.com)
Digital Photography Now (http://dpnow.com)
Olympus camera, lens, and accessory hire (http://e-group.uk.net/hire)

Twitter: www.twitter.com/ian_burley
Flickr: www.flickr.com/photos/dpnow/
Pinterest: www.pinterest.com/ianburley/
NEW: My personal BLOG ianburley.com
Reply With Quote
  #5  
Old 11th October 2008
PeterD PeterD is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Portsmouth
Posts: 2,248
Thanks: 44
Thanked 88 Times in 73 Posts
Likes: 14
Liked 37 Times in 12 Posts
Re: E3 problems - again!

Quote:
Originally Posted by Ian View Post
Sorry to hear this - you do seem to have the gremlins. Touch wood, my E-3, which is coming up to its first birthday, has performed flawlessly.

Ian
Thanks Ian. I just cannot believe my luck. Its not even as if any of my problems have been 'No Fault Found'. I am familiar enough now with the camera to know when I have a failure unlike the past when I thought things could be down to me.
Its such a shame. I have really got to love the camera and what it can do. I ignored the failures of the last couple of days hoping they were just gremlins but, its repeatable and seems to happen when the camera goes into sleep mode and is woken up. Exactly the failure mode before repair only this time it does not go back to factory reset.

Peter
__________________
Best Regards

PeterD

www.imageinuk.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 11th October 2008
theMusicMan's Avatar
theMusicMan theMusicMan is offline
E-3 Enthusiast....:)
 
Join Date: Nov 2007
Location: South Wales
Posts: 5,878
Thanks: 143
Thanked 267 Times in 178 Posts
Likes: 8
Liked 30 Times in 19 Posts
Re: E3 problems - again!

Hey Peter - I too have experienced this on occasion, where exactly as you describe, some of the settings just seem to change from what they are now to what they were previously - it's very strange.

It doesn't happen often I have to say, but it has caused some missed shots where the ISO has been reverted to a previously used setting. I think however, have nailed down what might be causing this - and I think it is the battery power grip! When I have used the camera in portrait mode and used the power grip shutter release button AND then left the lever in the unlock position, is when I notice this happens.

It has happened literally a few times when the lever was in the 'lock' position, but I then felt it to be the actual grip casing not being tightly screwed into the E-3 body causing perhaps a power down and reset to one of the 'My Settings'.

It hasn't happened often enough for me to become alarmed, and I hope this little glitch you are experiencing irons itself out.
__________________
John

Reply With Quote
  #7  
Old 11th October 2008
Nick Temple-Fry's Avatar
Nick Temple-Fry Nick Temple-Fry is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Wiltshire
Posts: 4,395
Thanks: 17
Thanked 190 Times in 142 Posts
Likes: 0
Liked 5 Times in 5 Posts
Re: E3 problems - again!

It does seem like bad luck and untypical of the e-3, so I hope Peter it is soon sorted out. As this would seem to be a repeat problem with a repaired body I think you would have a good argument for a 'new start' with a new body.

The only times I've persuaded the mirror to lock up is with the Sigma lens when trying to shoot on a subject just wavering in/out of the minimum focussing distance for the lens. Even then it has happened barely a handful of times in just under a year.

Mind you my fingers do have a knack for occaisionally finding the short cut buttons at inconvenient moments, with the button delay set this has caused the odd surprise setting. But that's just big fingers and small buttons.

Hope it's sorted soon.

Nick
__________________
Nick Temple-Fry

Medicine as a science ranks somewhere between archaeology and economics.

www.theChurchPhotographer.co.uk 90 Churches -- Fairford St Mary's, exceptionally splendid
www.temple-fry.co.uk
Reply With Quote
  #8  
Old 11th October 2008
PeterD PeterD is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Portsmouth
Posts: 2,248
Thanks: 44
Thanked 88 Times in 73 Posts
Likes: 14
Liked 37 Times in 12 Posts
Re: E3 problems - again!

Thanks Nick and John.
The mirror lock up happened on several occasions on one shooting session and has not repeated today.
The resetting of settings happens every shoot and occurred evry time the camera went into sleep/power up mode. I am confident that this is repeatable.
I know there are a lot out there that have not had any problems but unfortunately this does not give me much comfort. Someone is NOT looking after me. Lets hope my luck changes.

Peter
__________________
Best Regards

PeterD

www.imageinuk.com/
Reply With Quote
  #9  
Old 11th October 2008
grumpy69
Guest
 
Posts: n/a
Re: E3 problems - again!

Hi PeterD, Sorry to see you are having problems with your E3 I hope you get it sorted soon.
Reply With Quote
  #10  
Old 11th October 2008
PeterD PeterD is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Portsmouth
Posts: 2,248
Thanks: 44
Thanked 88 Times in 73 Posts
Likes: 14
Liked 37 Times in 12 Posts
Re: E3 problems - again!

Quote:
Originally Posted by grumpy69 View Post
Hi PeterD, Sorry to see you are having problems with your E3 I hope you get it sorted soon.
Thanks - me too. Its a great performer when fully functional.

Peter
__________________
Best Regards

PeterD

www.imageinuk.com/
Reply With Quote
  #11  
Old 11th October 2008
andym's Avatar
andym andym is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Epping Forest
Posts: 4,355
Thanks: 37
Thanked 346 Times in 258 Posts
Likes: 39
Liked 1,010 Times in 300 Posts
Re: E3 problems - again!

Peter

Sorry to here about your problems.

There has been some speculation on other forums that these problems are associated the the grip as John stated earlier.

Are you using the grip??

If so give it a try without it.
__________________
All the best

Being left handed my brain sometimes works sdrawkcab

Andy

Lots of cameras and lenses.


My Flickr
Reply With Quote
  #12  
Old 11th October 2008
PeterD PeterD is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Portsmouth
Posts: 2,248
Thanks: 44
Thanked 88 Times in 73 Posts
Likes: 14
Liked 37 Times in 12 Posts
Re: E3 problems - again!

Quote:
Originally Posted by andym View Post
Peter

Sorry to here about your problems.

There has been some speculation on other forums that these problems are associated the the grip as John stated earlier.

Are you using the grip??

If so give it a try without it.
Thanks Andy. I did take note of John's post but discounted it on the grounds that I always 'Lock' the grip controls. I shall give it a whirl and let you know.

Cheers

Peter
__________________
Best Regards

PeterD

www.imageinuk.com/
Reply With Quote
  #13  
Old 11th October 2008
yorky's Avatar
yorky yorky is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Halifax. West Yorkshire
Posts: 1,451
Thanks: 200
Thanked 70 Times in 66 Posts
Likes: 89
Liked 43 Times in 34 Posts
Re: E3 problems - again!

i don't have grip and the E3 perfomrs OK, sorry you are having so many repeated problems.
Reply With Quote
  #14  
Old 11th October 2008
theMusicMan's Avatar
theMusicMan theMusicMan is offline
E-3 Enthusiast....:)
 
Join Date: Nov 2007
Location: South Wales
Posts: 5,878
Thanks: 143
Thanked 267 Times in 178 Posts
Likes: 8
Liked 30 Times in 19 Posts
Re: E3 problems - again!

Quote:
Originally Posted by PeterD View Post
Thanks Andy. I did take note of John's post but discounted it on the grounds that I always 'Lock' the grip controls. I shall give it a whirl and let you know.

Cheers

Peter
Peter - I have had the occasional issue when the grip is in the 'lock' position though, I'd certainly check this out if I were you. I am sure it's when I am perhaps taking an awkward shot, with the Bigma on the E-3 - it's a lot heavier then and thus might permit some unwanted but nonetheless slight movement in the power grip connectors - when used in either orientation - enough to cause a power reset?

I would try it... it might be that the HLD-4 is faulty and not the E-3. Worth a try yeah?

Hope this is what it is Peter.
__________________
John

Reply With Quote
  #15  
Old 11th October 2008
PeterD PeterD is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Portsmouth
Posts: 2,248
Thanks: 44
Thanked 88 Times in 73 Posts
Likes: 14
Liked 37 Times in 12 Posts
Re: E3 problems - again!

Thanks Yorkie.

Well, I have removed the grip and gone out for a very quick shoot and guess what, the camera settings are stable I obviously need to give it a longer try before I am confident. Thanks John and Andy. I would have hated to lose the camera again - now there may be a chance

At least I shall have more info to feed back to Oly on Monday.

Peter
__________________
Best Regards

PeterD

www.imageinuk.com/
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problems 40-150mm Snowdales Telephoto 3 25th June 2008 04:54 PM
Four Thirds User Problems ? Zuiko Announcements 46 28th April 2008 09:29 AM
Gallery Problems Yorkie Software 4 20th April 2008 10:46 AM
gallery problems BigD The lounge 5 5th January 2008 07:23 PM
Auto Focus problems LeifN Olympus E-510 8 2nd January 2008 06:38 PM


All times are GMT. The time now is 05:26 AM.


The Write Technology Ltd, 2007-2019, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger