Olympus UK E-System User Group
Olympus UK E-System User Group

Join our unique resource for Olympus Four Thirds E-System DSLR and Pen and OM-D Micro Four Thirds photographers. Show your images via our free e-group photo gallery. Please read the e-group.uk.net forum terms and conditions before posting for the first time. Above all, welcome!


Go Back   Olympus UK E-System User Group > Cameras, lenses and system accessories > Camera conference > Micro Four Thirds > Olympus OM-D E-M5

Olympus OM-D E-M5 The first Micro Four Thirds camera from Olympus with an integrated Electronic Viewfinder

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 21st January 2013
David Morison's Avatar
David Morison David Morison is offline
Full member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Fulbeck, Lincolnshire
Posts: 3,507
Thanks: 71
Thanked 588 Times in 472 Posts
Likes: 48
Liked 298 Times in 175 Posts
Is it something I am doing wrong?

Just been out today with the E-M5 and a freshly charged original battery. It was pretty cold and I was out for about an hour, I'd taken about 50 shots when I noticed the dreaded red flash - familiar to many E-M5 users. I thought nothing more as it was pretty cold but when I got home I put the offending article on to charge and nothing happened! This is the third Olympus official battery I've had fail, one on the E30, one on the E5 and now this. Cheap nasty third market batteries seem to last as long and go on forever - long live dodgy eastern battery makers I say!

I will be sending the battery back to SRS tomorrow to see if they can help, although I know the warranty does not cover batteries. Never had a problem with original batteries from any other manufacturer - my Leica Digilux battery, yes I only ever needed one, would last for around 900 shots and was still working perfectly when I sold the camera at around six years old. Another black mark against Olympus!

David
__________________
PBase Galleries:-http://www.pbase.com/davidmorisonimages
Reply With Quote
  #2  
Old 21st January 2013
cariadus's Avatar
cariadus cariadus is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Barry, Vale of Glamorgan
Posts: 1,410
Thanks: 10
Thanked 140 Times in 129 Posts
Likes: 10
Liked 157 Times in 79 Posts
Re: Is it something I am doing wrong?

I can't comment as I only use dodgy eastern batteries myself.
__________________
Roger

E-M5, 20mm/1.7, 45mm/1.8
OM-1N, OM-10, OM-4ti, 24mm/2.8, 50mm/1.8, 85mm/2, Tamron 70-210mm/3.5
cariadus.com | flickr | tumblr
Reply With Quote
  #3  
Old 21st January 2013
Seonnaidh's Avatar
Seonnaidh Seonnaidh is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Isle of Skye
Posts: 1,344
Thanks: 44
Thanked 279 Times in 189 Posts
Likes: 0
Liked 33 Times in 11 Posts
Re: Is it something I am doing wrong?

Yep I'm a big fan of dodgy batteries myself.
I agree with what has been said and to me it falls onto the same bottomless pit of despair that hugely expensive Oly official lens hoods reside in.
It's not enough to make me forsake Oly but it does p*ss me off when I see budget Sigma lenses selling complete with lens hood, and the lenses are not all bad.
I personally think that Oly need to climb down from their Ivory Tower and start treating their loyal customer base with a wee bit more respect.

Rant over.
__________________


"Always shoot in RAW and avoid JPEGs"

William Shakespeare.
Reply With Quote
  #4  
Old 21st January 2013
Imageryone Imageryone is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Suffolk,England
Posts: 4,934
Thanks: 1,101
Thanked 797 Times in 755 Posts
Likes: 656
Liked 564 Times in 336 Posts
Re: Is it something I am doing wrong?

Olympus obviously have no idea there is a reccession on, I just looked at the price for an EC-20 at 387.00.

Nikon @ 142
Kenko @125.00
Sigma @ 174.00
Canon @238.00
__________________
The picture tells the story, great when you have a bad memory.DW.
Reply With Quote
  #5  
Old 22nd January 2013
Melaka's Avatar
Melaka Melaka is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Bucks
Posts: 2,446
Thanks: 772
Thanked 239 Times in 165 Posts
Likes: 754
Liked 363 Times in 151 Posts
Send a message via ICQ to Melaka
Re: Is it something I am doing wrong?

Quote:
Originally Posted by David Morison View Post
Just been out today with the E-M5 and a freshly charged original battery. It was pretty cold and I was out for about an hour, I'd taken about 50 shots when I noticed the dreaded red flash - familiar to many E-M5 users. I thought nothing more as it was pretty cold but when I got home I put the offending article on to charge and nothing happened! This is the third Olympus official battery I've had fail, one on the E30, one on the E5 and now this. Cheap nasty third market batteries seem to last as long and go on forever - long live dodgy eastern battery makers I say!

I will be sending the battery back to SRS tomorrow to see if they can help, although I know the warranty does not cover batteries. Never had a problem with original batteries from any other manufacturer - my Leica Digilux battery, yes I only ever needed one, would last for around 900 shots and was still working perfectly when I sold the camera at around six years old. Another black mark against Olympus!

David
I have a problem with a Hahnel battery which lasts only three or four dozen dozen shots. I'm waiting to see if a few charges improve things before sending it back.
__________________
David

EM1ii, EM10ii
Reply With Quote
  #6  
Old 22nd January 2013
StephenL's Avatar
StephenL StephenL is offline
Senior Pixelmonger
 
Join Date: May 2008
Location: Yorkshire Dales
Posts: 9,863
Thanks: 984
Thanked 1,126 Times in 921 Posts
Likes: 658
Liked 755 Times in 499 Posts
Re: Is it something I am doing wrong?

I've had more chargers fail than batteries, but never "official" ones, of any make. I would be more than a little peeved if an "official" one failed so soon.
__________________
Stephen

A camera takes a picture. A photographer makes a picture

Fuji X system, + Leica and Bronica film

My Flickr site
Reply With Quote
  #7  
Old 22nd January 2013
Greytop's Avatar
Greytop Greytop is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Berkshire, UK.
Posts: 6,626
Thanks: 1,141
Thanked 614 Times in 562 Posts
Likes: 1,634
Liked 888 Times in 311 Posts
Re: Is it something I am doing wrong?

Quote:
Originally Posted by StephenL View Post
I've had more chargers fail than batteries, but never "official" ones, of any make. I would be more than a little peeved if an "official" one failed so soon.
I've had a similar experience Stephen.
My Expro dual charger has failed twice now, the first time when the LEDs stopped indicating the charge status. Second and most recent when I plugged the dual charger into the mains which accompanied by a disconcerting pop!

To their credit Expro UK RMA'd and replaced the first one and are in the process of doing the same for the second one. I do wonder about the quality of the charger though, mind you it is handy having the dual version.
__________________
Regards Huw


Olympus equipment
Capture One Pro
My flickr
Reply With Quote
  #8  
Old 22nd January 2013
David Morison's Avatar
David Morison David Morison is offline
Full member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Fulbeck, Lincolnshire
Posts: 3,507
Thanks: 71
Thanked 588 Times in 472 Posts
Likes: 48
Liked 298 Times in 175 Posts
Re: Is it something I am doing wrong?

Quote:
Originally Posted by StephenL View Post
I've had more chargers fail than batteries, but never "official" ones, of any make. I would be more than a little peeved if an "official" one failed so soon.
To be fair it could be the charger that is at fault and as SRS have asked me to return the battery I will send the charger as well. Strange that the battery has enough left in it to operate the camera but won't charge so maybe......

David
__________________
PBase Galleries:-http://www.pbase.com/davidmorisonimages
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What am I doing wrong? Seonnaidh Olympus OM-D E-M5 13 15th October 2012 07:37 PM
HELP! What did I say wrong?? StephenL The lounge 47 18th September 2012 11:25 AM
What did I do wrong? Olympusgirl The lounge 10 31st May 2011 12:35 PM
I.S. goes wrong? snaarman Foto Fair 32 6th April 2011 04:15 AM
please tell me what I'm doing wrong! alexs Looking for improvement 17 15th December 2010 12:58 PM


All times are GMT. The time now is 12:15 AM.


The Write Technology Ltd, 2007-2019, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger