Olympus UK E-System User Group
Olympus UK E-System User Group

Join our unique resource for Olympus Four Thirds E-System DSLR and Pen and OM-D Micro Four Thirds photographers. Show your images via our free e-group photo gallery. Please read the e-group.uk.net forum terms and conditions before posting for the first time. Above all, welcome!


Go Back   Olympus UK E-System User Group > Cameras, lenses and system accessories > Camera conference > Micro Four Thirds > Olympus OM-D E-M5

Olympus OM-D E-M5 The first Micro Four Thirds camera from Olympus with an integrated Electronic Viewfinder

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #61  
Old 26th November 2012
jamsa jamsa is offline
Full member
 
Join Date: Jun 2008
Location: UK
Posts: 514
Thanks: 310
Thanked 78 Times in 56 Posts
Likes: 228
Liked 21 Times in 15 Posts
Re: Anyone else got this with their EM-5?

Quote:
Originally Posted by Seonnaidh View Post
I've been reading this thread and examining my OMd and so far found nothing.
Just a thought, if this 'crack' is being caused by being over tightened on a tripod plate/ mounting then maybe the reason some of us who are not suffering from 'crack' syndrome
is because we have either not mounted them on a tripod or have the battery grip fitted which has negated the problem. Does that make sense?
My theory is, I bought mine at around the same time as some of the 'crack' sufferers
but from the minute it came out of the box it was attached to the battery grip which has been on there ever since. It is on and off a tripod every day.

Just a thought.
I have been using the battery grip on my camera since it arrived...and has never been rmoved but have the crack so now confused!!
Reply With Quote
  #62  
Old 26th November 2012
Zuiko's Avatar
Zuiko Zuiko is offline
Administrator
 
Join Date: Nov 2007
Location: Dunmow, Essex
Posts: 22,248
Thanks: 1,998
Thanked 3,182 Times in 2,486 Posts
Likes: 3,475
Liked 4,532 Times in 2,155 Posts
Re: Anyone else got this with their EM-5?

The tripod stress cause is only one theory. It may well be a cause but not necessarily the only cause. If there is a latent weakness at that point, any number of scenarios could cause the crack to develop.
__________________
John

"A hundredth of a second here, a hundredth of a second there even if you put them end to end, they still only add up to one, two, perhaps three seconds, snatched from eternity." ~ Robert Doisneau
Reply With Quote
  #63  
Old 26th November 2012
rsh1960's Avatar
rsh1960 rsh1960 is offline
Full member
 
Join Date: May 2010
Location: Horwich, Bolton
Posts: 1,025
Thanks: 94
Thanked 93 Times in 71 Posts
Likes: 577
Liked 27 Times in 13 Posts
Re: Anyone else got this with their EM-5?

Has anyone taken the screw out to check that it is a crack and not just a mark from the moulding.
Reply With Quote
  #64  
Old 26th November 2012
bredman bredman is offline
Full member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Sherwood Forest
Posts: 1,105
Thanks: 191
Thanked 142 Times in 118 Posts
Likes: 411
Liked 289 Times in 143 Posts
Re: Anyone else got this with their EM-5?

Quote:
Originally Posted by StephenL View Post
Fortunately mine is, so far, uncracked, and the screws are all in to the same depth.
Interesting. I suggested upthread that as my center screw was not as deep as the other two then possibly there could be an easy fix. Maybe not. Although i suspect this is caused by the screw.
__________________
__________________
Pete


https://www.flickr.com/photos/122278067@N06/
Reply With Quote
  #65  
Old 27th November 2012
ayewing ayewing is offline
Full member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Peterborough UK
Posts: 255
Thanks: 46
Thanked 44 Times in 33 Posts
Likes: 13
Liked 33 Times in 24 Posts
Re: Anyone else got this with their EM-5?

So is anyone brave enough to try taking out the centre screw? As I do not regard the problem as significant I will leave it well alone till we have some more reports. If necessary I can always send the camera back to Olympus before the warranty rums out.
__________________
Archie
Reply With Quote
  #66  
Old 27th November 2012
Zuiko's Avatar
Zuiko Zuiko is offline
Administrator
 
Join Date: Nov 2007
Location: Dunmow, Essex
Posts: 22,248
Thanks: 1,998
Thanked 3,182 Times in 2,486 Posts
Likes: 3,475
Liked 4,532 Times in 2,155 Posts
Re: Anyone else got this with their EM-5?

Now that the initial irritation has worn off, I'm not going to panic about it. I may see about sending it back to Olympus in the New Year despite the inconvenience, because I'm hoping this camera will last me even longer than the 4 years that I regularly used my E-3 so I do need to look after it. Let's see how things go.
__________________
John

"A hundredth of a second here, a hundredth of a second there even if you put them end to end, they still only add up to one, two, perhaps three seconds, snatched from eternity." ~ Robert Doisneau
Reply With Quote
  #67  
Old 27th November 2012
Ross the fiddler's Avatar
Ross the fiddler Ross the fiddler is offline
Full member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Blue Mtns, NSW Australia
Posts: 14,321
Thanks: 2,098
Thanked 1,344 Times in 1,049 Posts
Likes: 5,602
Liked 2,225 Times in 1,175 Posts
Re: Anyone else got this with their EM-5?

Quote:
Originally Posted by Zuiko View Post
Now that the initial irritation has worn off, I'm not going to panic about it. I may see about sending it back to Olympus in the New Year despite the inconvenience, because I'm hoping this camera will last me even longer than the 4 years that I regularly used my E-3 so I do need to look after it. Let's see how things go.
Oly Australia invited me to bring it in for them to check & fix. I replied that I was reluctant to be without my camera this year because I was having too much fun with my new macro lens & to deal with it next year with the hope that Oly Japan may have come up with a solution.
__________________
Ross
I fiddle with violins (when I'm not fiddling with a camera).
Flickr: https://www.flickr.com/photos/ross-the-fiddler/
Cameras: OM-D E-M1 & Mk II, Olympus Stylus 1, OM-D E-M5.
Lenses: M.ZD7-14mm f2.8 PRO Lens, M.ZD12-40mm f2.8 PRO Lens, M.ZD40-150mm f2.8 PRO Lens, MC-14, MC-20, M.ZD45mm f1.8, M.ZD12-50, M.ZD60 Macro, M.ZD75-300 Mk II, MMF-3, ZD14-54 II, Sigma 150mm F2.8 APO Macro DG HSM.
Flashes: FL36R X2, FL50R, FL50.
Software: Capture One Pro 10 (& Olympus Viewer 3).
Reply With Quote
  #68  
Old 28th November 2012
Ian's Avatar
Ian Ian is offline
Administrator
 
Join Date: Jul 2007
Location: Hemel Hempstead, Hertfordshire, UK
Posts: 11,672
Thanks: 427
Thanked 2,554 Times in 1,283 Posts
Likes: 885
Liked 1,766 Times in 797 Posts
Re: Anyone else got this with their EM-5?

Ah - glad that Mark T has responded. Neither of us had noticed this until we saw this thread.

Ian
__________________
Founder and editor of:
Olympus UK E-System User Group (http://e-group.uk.net)
Four Thirds User (http://fourthirds-user.com)
Digital Photography Now (http://dpnow.com)
Olympus camera, lens, and accessory hire (http://e-group.uk.net/hire)

Twitter: www.twitter.com/ian_burley
Flickr: www.flickr.com/photos/dpnow/
Pinterest: www.pinterest.com/ianburley/
NEW: My personal BLOG ianburley.com
Reply With Quote
  #69  
Old 28th November 2012
DJMC's Avatar
DJMC DJMC is offline
Full member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Lutterworth, Leics
Posts: 1,236
Thanks: 2
Thanked 46 Times in 35 Posts
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Anyone else got this with their EM-5?

Quote:
Originally Posted by Ian View Post
Ah - glad that Mark T has responded. Neither of us had noticed this until we saw this thread.

Ian
Responded to what/who? Not sure what you mean Ian?

__________________
David
--------------------------
-XZ-1 * VF-2+EP-9
--------------------------
Reply With Quote
  #70  
Old 28th November 2012
DJMC's Avatar
DJMC DJMC is offline
Full member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Lutterworth, Leics
Posts: 1,236
Thanks: 2
Thanked 46 Times in 35 Posts
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Anyone else got this with their EM-5?

Quote:
Originally Posted by ayewing View Post
So is anyone brave enough to try taking out the centre screw? As I do not regard the problem as significant I will leave it well alone till we have some more reports. If necessary I can always send the camera back to Olympus before the warranty rums out.
I wouldn't recommend anyone taking any screws out in case doing so invalidates your warranty.

__________________
David
--------------------------
-XZ-1 * VF-2+EP-9
--------------------------
Reply With Quote
  #71  
Old 28th November 2012
peak4's Avatar
peak4 peak4 is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Buxton, Derbyshire.
Posts: 1,727
Thanks: 131
Thanked 223 Times in 188 Posts
Likes: 220
Liked 195 Times in 130 Posts
Re: Anyone else got this with their EM-5?

Quote:
Originally Posted by DJMC View Post
Responded to what/who? Not sure what you mean Ian?

Post 26 in this thread
http://e-group.uk.net/forum/showpost.php?p=200783&postcount=26
__________________
Best Regards
Bill

The nearest I have to a home page.
http://www.flickr.com/photos/peak4/
They're Watching You!
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to peak4 For This Useful Post:
DJMC (28th November 2012)
  #72  
Old 28th November 2012
Zuiko's Avatar
Zuiko Zuiko is offline
Administrator
 
Join Date: Nov 2007
Location: Dunmow, Essex
Posts: 22,248
Thanks: 1,998
Thanked 3,182 Times in 2,486 Posts
Likes: 3,475
Liked 4,532 Times in 2,155 Posts
Re: Anyone else got this with their EM-5?

Quote:
Originally Posted by Ian View Post
Ah - glad that Mark T has responded. Neither of us had noticed this until we saw this thread.

Ian
Does your E-M5 have a crack, Ian?
__________________
John

"A hundredth of a second here, a hundredth of a second there even if you put them end to end, they still only add up to one, two, perhaps three seconds, snatched from eternity." ~ Robert Doisneau
Reply With Quote
  #73  
Old 28th November 2012
drmarkf's Avatar
drmarkf drmarkf is offline
Full member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Cambridge, UK
Posts: 5,647
Thanks: 360
Thanked 508 Times in 422 Posts
Likes: 2,219
Liked 1,281 Times in 728 Posts
Re: Anyone else got this with their EM-5?

I'm cracked, but its almost imperceptible by fingernail and I hadn't noticed it.
I've used the camera on a Kirk PZ-130 QR Arca plate, but this clears the bottom of the screen nicely and I can't see how this could be relevant.

I think we should wait at least a week or two before doing anything too hasty: Olympus should respond in that time. Certainly don't start dribbling resin adhesives around!

Fortunately I haven't yet sold my D300 or all my Nikkors so I could manage for a while if it needs to go in.
__________________
Regards,
Mark

------------------------------
http://www.microcontrast.com
Too much Oly gear.
Panasonic GM5, 12-32, 12-35, 15. Laowa 7.5.
Assorted legacy lenses, plus a Fuji X70 & a Sony A7S.
Reply With Quote
  #74  
Old 29th November 2012
Pensionista Pensionista is offline
Full member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Derby, UK
Posts: 38
Thanks: 1
Thanked 4 Times in 3 Posts
Likes: 0
Liked 2 Times in 1 Post
Re: Anyone else got this with their EM-5?

I've just checked mine and the raised line is there. However, I do not think it is a crack, but a join. My brother who has spent many years in the plastic moulding industry, examined it under a loupe and is of the opinion that it is part of the moulding process and is not a fault as such. I'm not worrying about mine. Of course some people may have a manufacturing fault and that's different.

On the subject of tripod mounts, I use the manfrotto quick release, and if you don't have the grip attached, just turn it 90 degrees to its alternate orientation and it allows the screen to clear ok. This isn't necessary with the grip attached.

Hope this helps
__________________
Dave

E-3|11-22|14-54 MkII|50-200swd|40-150|50 F2
Reply With Quote
  #75  
Old 29th November 2012
brian1208 brian1208 is offline
Full member
 
Join Date: Jun 2012
Location: Dorset
Posts: 4,561
Thanks: 825
Thanked 928 Times in 741 Posts
Likes: 1,962
Liked 1,328 Times in 625 Posts
Re: Anyone else got this with their EM-5?

see here - its been raised with Olympus and they are investigating

here: http://www.ephotozine.com/article/olympus-om-d-cracked-screen-bezels-20813
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 02:27 AM.


The Write Technology Ltd, 2007-2019, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger