Olympus UK E-System User Group
Olympus UK E-System User Group

Join our unique resource for Olympus Four Thirds E-System DSLR and Pen and OM-D Micro Four Thirds photographers. Show your images via our free e-group photo gallery. Please read the e-group.uk.net forum terms and conditions before posting for the first time. Above all, welcome!


Go Back   Olympus UK E-System User Group > Cameras, lenses and system accessories > Camera conference > Micro Four Thirds > Olympus OM-D E-M1 Mark II

Olympus OM-D E-M1 Mark II The second Micro Four Thirds camera that offers phase detect focusing so you can use Four Thirds DSLR lenses normally as well a Micro Four Thirds lenses.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 2nd July 2019
jeremyc's Avatar
jeremyc jeremyc is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Milton Keynes
Posts: 77
Thanks: 4
Thanked 10 Times in 6 Posts
Likes: 5
Liked 16 Times in 8 Posts
F1 as AF Home not working after upgrade to 3

I upgraded to firmware 3.0 this morning.

I have always used the default setting for the F1 button - it changes the AF target to it's home position. That has stopped working. I have checked all the relevent settings and they are all as should be.

The F1 button works for several other selected functions, so it's not the button at fault.

The F2 button doesn't work as "Home" either.

Anyone else found this? Any solutions? Or is it a software error in the new firmware?
__________________
Jeremy Cooper

Please see
http://www.oliophoto.co.uk
http://www.oliomedia.co.uk
https://www.blipfoto.com/oliophoto
Thanks for looking!
Reply With Quote
  #2  
Old 3rd July 2019
kbouk kbouk is offline
Full member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Piraeus - Greece
Posts: 64
Thanks: 1
Thanked 28 Times in 16 Posts
Likes: 0
Liked 7 Times in 6 Posts
Re: F1 as AF Home not working after upgrade to 3

Home button works fine on firmware 3 (FN1 or another button you assigned), I suggest a reset to your camera.
Reply With Quote
  #3  
Old 3rd July 2019
Growltiger's Avatar
Growltiger Growltiger is offline
Full member
 
Join Date: Dec 2016
Location: UK
Posts: 313
Thanks: 2
Thanked 97 Times in 70 Posts
Likes: 9
Liked 81 Times in 55 Posts
Re: F1 as AF Home not working after upgrade to 3

You have to set the F1 button to Home, as you have done.

But you also need to tell it where and what Home is:
Cog menu, A2, Set Home.
Reply With Quote
  #4  
Old 3rd July 2019
jeremyc's Avatar
jeremyc jeremyc is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Milton Keynes
Posts: 77
Thanks: 4
Thanked 10 Times in 6 Posts
Likes: 5
Liked 16 Times in 8 Posts
Re: F1 as AF Home not working after upgrade to 3

Thanks Growltiger, but I have done all that.
__________________
Jeremy Cooper

Please see
http://www.oliophoto.co.uk
http://www.oliomedia.co.uk
https://www.blipfoto.com/oliophoto
Thanks for looking!
Reply With Quote
  #5  
Old 3rd July 2019
jeremyc's Avatar
jeremyc jeremyc is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Milton Keynes
Posts: 77
Thanks: 4
Thanked 10 Times in 6 Posts
Likes: 5
Liked 16 Times in 8 Posts
Re: F1 as AF Home not working after upgrade to 3

Thanks kbouk. I'll try that.
__________________
Jeremy Cooper

Please see
http://www.oliophoto.co.uk
http://www.oliomedia.co.uk
https://www.blipfoto.com/oliophoto
Thanks for looking!
Reply With Quote
  #6  
Old 3rd July 2019
Ross the fiddler's Avatar
Ross the fiddler Ross the fiddler is offline
Full member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Blue Mtns, NSW Australia
Posts: 14,321
Thanks: 2,098
Thanked 1,344 Times in 1,049 Posts
Likes: 5,602
Liked 2,224 Times in 1,175 Posts
Re: F1 as AF Home not working after upgrade to 3

Did you allow the settings to be reloaded after the update?
__________________
Ross
I fiddle with violins (when I'm not fiddling with a camera).
Flickr: https://www.flickr.com/photos/ross-the-fiddler/
Cameras: OM-D E-M1 & Mk II, Olympus Stylus 1, OM-D E-M5.
Lenses: M.ZD7-14mm f2.8 PRO Lens, M.ZD12-40mm f2.8 PRO Lens, M.ZD40-150mm f2.8 PRO Lens, MC-14, MC-20, M.ZD45mm f1.8, M.ZD12-50, M.ZD60 Macro, M.ZD75-300 Mk II, MMF-3, ZD14-54 II, Sigma 150mm F2.8 APO Macro DG HSM.
Flashes: FL36R X2, FL50R, FL50.
Software: Capture One Pro 10 (& Olympus Viewer 3).
Reply With Quote
  #7  
Old 3rd July 2019
jeremyc's Avatar
jeremyc jeremyc is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Milton Keynes
Posts: 77
Thanks: 4
Thanked 10 Times in 6 Posts
Likes: 5
Liked 16 Times in 8 Posts
Re: F1 as AF Home not working after upgrade to 3

Yes I did Ross. BUT ...

I have just saved settings, reset camera, reloaded settings, and all is well. I'm a bit surprised as I expected the reload to reload the problem: but it didn't.

Thanks for replying.
__________________
Jeremy Cooper

Please see
http://www.oliophoto.co.uk
http://www.oliomedia.co.uk
https://www.blipfoto.com/oliophoto
Thanks for looking!
Reply With Quote
The Following Users Liked This Post:
OM USer (3rd July 2019), Ross the fiddler (3rd July 2019)
  #8  
Old 3rd July 2019
jeremyc's Avatar
jeremyc jeremyc is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Milton Keynes
Posts: 77
Thanks: 4
Thanked 10 Times in 6 Posts
Likes: 5
Liked 16 Times in 8 Posts
Re: F1 as AF Home not working after upgrade to 3

It worked kbouk, even after I reloaded the saved settings. Thanks.
__________________
Jeremy Cooper

Please see
http://www.oliophoto.co.uk
http://www.oliomedia.co.uk
https://www.blipfoto.com/oliophoto
Thanks for looking!
Reply With Quote
  #9  
Old 6th July 2019
snerkler snerkler is offline
Full member
 
Join Date: May 2014
Location: Derbyshire
Posts: 884
Thanks: 316
Thanked 51 Times in 44 Posts
Likes: 222
Liked 387 Times in 98 Posts
Re: F1 as AF Home not working after upgrade to 3

I found this as well. I had to 'remind' the camera what the actual home setting was (ie centre single point for me) and then it worked fine again.
__________________
Nikon Z7, 70-200mm f2.8 VRII, 18-35mm f3.5-4.5G, 24-70mm f4, 85m f1.8, 50mm f1.8, Nikon SB-700.

Olympus OM-D E-M1 Mark II, 12-40mm f2.8, Panasonic Leica 100-400mm, 40-150mm f2.8, 40-150mm f4-5.6 R, 45mm f1.8

My Flickr
https://www.flickr.com/photos/99443690@N04/

www.tobygunneephotography.com
Reply With Quote
Reply

Tags
af home, f1 button, upgrade error?

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WiFi not working after IOS 7.1 upgrade Glenn S Olympus OM-D E-M1 12 11th April 2014 05:31 AM
HELP! C-AF not working vincent Olympus E-5 8 15th June 2013 01:30 PM
Working together... Greytop Foto Fair 12 9th May 2012 06:08 PM
E-5 seems to be working ok jdal Foto Fair 6 6th June 2011 10:06 PM
Home Sweet Home pandora Looking for improvement 11 20th March 2011 11:28 AM


All times are GMT. The time now is 06:40 PM.


The Write Technology Ltd, 2007-2019, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger