Olympus UK E-System User Group
Olympus UK E-System User Group

Join our unique resource for Olympus Four Thirds E-System DSLR and Pen and OM-D Micro Four Thirds photographers. Show your images via our free e-group photo gallery. Please read the e-group.uk.net forum terms and conditions before posting for the first time. Above all, welcome!


Go Back   Olympus UK E-System User Group > Cameras, lenses and system accessories > Camera conference > Olympus E-510

Olympus E-510 E-510 specific discussion.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 15th August 2010
ringneck's Avatar
ringneck ringneck is offline
Full member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Birmingham
Posts: 2,860
Thanks: 59
Thanked 135 Times in 131 Posts
Likes: 159
Liked 48 Times in 32 Posts
No display !!!!!

A few weeks ago all of a sudden I noticed there was NO display in the viewfinder.
The camera would go through the focussing and take shots that were in focus but I did not know if focus was achieved through the focus mark coming up.
I tried turning off/on/off/on many times and taking the battery out/in a few times.I even tried putting the battery out of my E500 in but it was still the same.
In the next few days I charged up both batteries to full ready to go out to take some shots and had forgot about the problem ...but then looked/saw the display and it was then that i remembered it wasn't working before.
During the next couple of weeks all has seemed fine ...apart from the odd occasion when the F stop display has gone and just a ---- showing in the display.When I turned off/on it corrected the problem.

So alls been well until yesterday when the original problem came back ...and I went through all the same things as last time and charged up the batteries but this time it is still not displaying......by the way I can see ALL the lcd figures all at the same time but very dark and when the camera takes a shot they dissapear and then come back after.But no way can I get them to show red.
I don't know if a BEEP happens at focus point and never have as I cannot hear things in that frequency.

I have looked in here for similar things and have cleaned all the contacts with alcohol and they all work as well.

Also ...but I don't think it's a related problem....but it might be...is the fact that I cannot get the flash to work.....it's set to pop up and does pop up but does not fire.

Sorry this ended up a long thread but I have tried to say all I have done.
Thanks
Keith
__________________
Keith


http://www.flickr.com/photos/68459774@N05

E500,E510 now dead,E520 (now retired),E600 and Grip,14-42,14-45,2x40-150,Sigmas 105 and 135-400 Now Dead..ex 25. Manfrotto 190. Plus lots of OM stuff.
Now also 4 items from the dark side...........
Reply With Quote
  #2  
Old 16th August 2010
Nick Temple-Fry's Avatar
Nick Temple-Fry Nick Temple-Fry is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Wiltshire
Posts: 4,395
Thanks: 17
Thanked 190 Times in 142 Posts
Likes: 0
Liked 5 Times in 5 Posts
Re: No display !!!!!

Is this all with the same lense, or all lenses.

Are you using the same memory card, or a different one, the camera has a pretty small processing space so errors in one area can impact others randomly.

Haven't the foggiest idea really.

Nick
__________________
Nick Temple-Fry

Medicine as a science ranks somewhere between archaeology and economics.

www.theChurchPhotographer.co.uk 90 Churches -- Fairford St Mary's, exceptionally splendid
www.temple-fry.co.uk

Last edited by Nick Temple-Fry; 16th August 2010 at 01:22 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 16th August 2010
Zuiko's Avatar
Zuiko Zuiko is offline
Administrator
 
Join Date: Nov 2007
Location: Dunmow, Essex
Posts: 22,066
Thanks: 1,984
Thanked 3,151 Times in 2,459 Posts
Likes: 3,385
Liked 4,455 Times in 2,116 Posts
Re: No display !!!!!

Hi Keith,

Regarding the intermittent problem of disappearing display, it sound like it could be a loose contact inside the camera. Might be best to contact Olympus for advice.

As for the flash, was the shutter speed more than the sync speed? That would prevent flash from firing.

Sorry I can't help more than this, hope you get it sorted soon.
__________________
John

"A hundredth of a second here, a hundredth of a second there even if you put them end to end, they still only add up to one, two, perhaps three seconds, snatched from eternity." ~ Robert Doisneau
Reply With Quote
  #4  
Old 16th August 2010
ringneck's Avatar
ringneck ringneck is offline
Full member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Birmingham
Posts: 2,860
Thanks: 59
Thanked 135 Times in 131 Posts
Likes: 159
Liked 48 Times in 32 Posts
Re: No display !!!!!

Thanks both

NICK.....It's on all the lenses and only one card.
John...Yes it does sound like an internal thing.Will have to investigate contacting OLY.
"As for the flash, was the shutter speed more than the sync speed?"...no idea about Sync speed?...or why it might have changed.

Cheers
Keith
__________________
Keith


http://www.flickr.com/photos/68459774@N05

E500,E510 now dead,E520 (now retired),E600 and Grip,14-42,14-45,2x40-150,Sigmas 105 and 135-400 Now Dead..ex 25. Manfrotto 190. Plus lots of OM stuff.
Now also 4 items from the dark side...........
Reply With Quote
  #5  
Old 17th August 2010
ringneck's Avatar
ringneck ringneck is offline
Full member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Birmingham
Posts: 2,860
Thanks: 59
Thanked 135 Times in 131 Posts
Likes: 159
Liked 48 Times in 32 Posts
Re: No display !!!!!

Someone on another site thought a Factory reset might fix it.....does anyone agre and would it do any harm.If not then how would I do it.
keith
__________________
Keith


http://www.flickr.com/photos/68459774@N05

E500,E510 now dead,E520 (now retired),E600 and Grip,14-42,14-45,2x40-150,Sigmas 105 and 135-400 Now Dead..ex 25. Manfrotto 190. Plus lots of OM stuff.
Now also 4 items from the dark side...........
Reply With Quote
  #6  
Old 17th August 2010
OlyPaul's Avatar
OlyPaul OlyPaul is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: West Midlands
Posts: 5,470
Thanks: 140
Thanked 715 Times in 577 Posts
Likes: 177
Liked 875 Times in 355 Posts
Re: No display !!!!!

Menu > Camera1 > Custom Reset > choose Reset and press OK button then select Yes to confirm it. and no it should do no harm apart from resetting everything to factory defaults.

Have you tried leaving the battery out for a couple of hours, for some reason this sometimes works.
__________________
Regards Paul.
One day I hope to be the person my dogs think I am.

https://www.flickr.com/photos/paul_silk/
Reply With Quote
  #7  
Old 17th August 2010
Nick Temple-Fry's Avatar
Nick Temple-Fry Nick Temple-Fry is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Wiltshire
Posts: 4,395
Thanks: 17
Thanked 190 Times in 142 Posts
Likes: 0
Liked 5 Times in 5 Posts
Re: No display !!!!!

Certainly worth doing a camera reset, (they'll do it anyway if you send it away and charge you for it), you will lose any alterations you've made to defaults.

I would also try a new card, it is totally unrelated but a recovered error on writing to a card may leave areas of the camera memory in the wrong state which then upsets other processing. Not everything gets reset when switch on/off.

Nick
__________________
Nick Temple-Fry

Medicine as a science ranks somewhere between archaeology and economics.

www.theChurchPhotographer.co.uk 90 Churches -- Fairford St Mary's, exceptionally splendid
www.temple-fry.co.uk
Reply With Quote
  #8  
Old 17th August 2010
Ross the fiddler's Avatar
Ross the fiddler Ross the fiddler is offline
Full member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Blue Mtns, NSW Australia
Posts: 13,970
Thanks: 2,067
Thanked 1,318 Times in 1,029 Posts
Likes: 5,372
Liked 2,085 Times in 1,127 Posts
Re: No display !!!!!

Another thing with the F number appearing like --- is also caused when the lens release button is pressed. If it is bumped by accident, it may not necessarily return if there is any malfunction of the release mechanism (burs etc). I hope the problems are resolved without too much angst etc.
__________________
Ross
I fiddle with violins (when I'm not fiddling with a camera).
Flickr: https://www.flickr.com/photos/ross-the-fiddler/
Cameras: OM-D E-M1 & Mk II, Olympus Stylus 1, OM-D E-M5.
Lenses: M.ZD12-40mm f2.8 PRO Lens, M.ZD40-150mm f2.8 PRO Lens, MC-14, MC-20, M.ZD12-50, M.ZD60 Macro, M.ZD75-300 Mk II, MMF-3, ZD14-54 II, Sigma 150mm F2.8 APO Macro DG HSM.
Flashes: FL36R X2, FL50R, FL50.
Software: Capture One Pro 10 (& Olympus Viewer 3).
Reply With Quote
  #9  
Old 18th August 2010
ringneck's Avatar
ringneck ringneck is offline
Full member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Birmingham
Posts: 2,860
Thanks: 59
Thanked 135 Times in 131 Posts
Likes: 159
Liked 48 Times in 32 Posts
Re: No display !!!!!

Thanks everyone for your positive efforts to get me up and running again.

Reset...done it...no different.
Tried swopping the cards with the one in my E500...both work in the E500 and the problem still exists in the E 510.
Left battery out and charged both up and it still exists.
I agree the F number ----could be a dodgy connection with the release button.
Still no further to finding the answer to the NO FLASH problem.

Thanks
Keith
__________________
Keith


http://www.flickr.com/photos/68459774@N05

E500,E510 now dead,E520 (now retired),E600 and Grip,14-42,14-45,2x40-150,Sigmas 105 and 135-400 Now Dead..ex 25. Manfrotto 190. Plus lots of OM stuff.
Now also 4 items from the dark side...........
Reply With Quote
  #10  
Old 20th August 2010
ringneck's Avatar
ringneck ringneck is offline
Full member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Birmingham
Posts: 2,860
Thanks: 59
Thanked 135 Times in 131 Posts
Likes: 159
Liked 48 Times in 32 Posts
Re: No display !!!!!

I finally got through to OLY support and the only suggestion was check the pins are not sticking....they then refered me to the repair service.
There is a set fee,for any repair,for each model and the 510 is about 150 + vat and postage one way.
As the camera would not fetch that much I feel I could not take up their offer.

keith
__________________
Keith


http://www.flickr.com/photos/68459774@N05

E500,E510 now dead,E520 (now retired),E600 and Grip,14-42,14-45,2x40-150,Sigmas 105 and 135-400 Now Dead..ex 25. Manfrotto 190. Plus lots of OM stuff.
Now also 4 items from the dark side...........
Reply With Quote
  #11  
Old 23rd August 2010
gregles gregles is offline
Full member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Scotland
Posts: 3,176
Thanks: 614
Thanked 396 Times in 381 Posts
Likes: 175
Liked 112 Times in 67 Posts
Re: No display !!!!!

Any more news Keith?
__________________
My Flickr Home Page
Reply With Quote
  #12  
Old 23rd August 2010
ringneck's Avatar
ringneck ringneck is offline
Full member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Birmingham
Posts: 2,860
Thanks: 59
Thanked 135 Times in 131 Posts
Likes: 159
Liked 48 Times in 32 Posts
Re: No display !!!!!

Blimey just looked at the Live View and thats gone wrong now...when I press O.K. to zoom in it just brings up info pages.

Wonder whats next !!
Keith
__________________
Keith


http://www.flickr.com/photos/68459774@N05

E500,E510 now dead,E520 (now retired),E600 and Grip,14-42,14-45,2x40-150,Sigmas 105 and 135-400 Now Dead..ex 25. Manfrotto 190. Plus lots of OM stuff.
Now also 4 items from the dark side...........
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Display resolution - what's yours? Ian General accessories 10 1st July 2010 07:20 PM
Olympus Master 2 - two screen display baldyb Software 1 7th March 2010 07:22 PM
Local fireworks display earlier this evening Ian Foto Fair 13 10th November 2009 11:05 PM
Fireworks display grumpy69 Foto Fair 12 4th November 2008 06:18 AM
Exif data display in the gallery Ian Site news 1 11th November 2007 10:10 AM


All times are GMT. The time now is 07:35 AM.


The Write Technology Ltd, 2007-2019, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger