Olympus UK E-System User Group
Olympus UK E-System User Group

Join our unique resource for Olympus Four Thirds E-System DSLR and Pen and OM-D Micro Four Thirds photographers. Show your images via our free e-group photo gallery. Please read the e-group.uk.net forum terms and conditions before posting for the first time. Above all, welcome!


Go Back   Olympus UK E-System User Group > Cameras, lenses and system accessories > Camera conference > Micro Four Thirds > Olympus Pen Lite E-PL3

Olympus Pen Lite E-PL3 Another third generation Micro Four Thirds Olympus Pen and the first Pen to feature a tilting LCD screen.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 26th February 2014
David Morison's Avatar
David Morison David Morison is offline
Full member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Fulbeck, Lincolnshire
Posts: 3,507
Thanks: 71
Thanked 588 Times in 472 Posts
Likes: 48
Liked 298 Times in 175 Posts
IBIS fault?

Could someone please confirm that with IS switched on the system should be able to be heard working and stabilise the image on the LCD? I've hardly used my EPL3 and my expectations are based on my experience of the OMDs so I'm not sure what to expect. Could this be a warranty issue?

Many thanks, David
__________________
PBase Galleries:-http://www.pbase.com/davidmorisonimages
Reply With Quote
  #2  
Old 26th February 2014
byegad byegad is offline
Full member
 
Join Date: Oct 2013
Location: NE England
Posts: 771
Thanks: 20
Thanked 99 Times in 93 Posts
Likes: 106
Liked 151 Times in 105 Posts
Re: IBIS fault?

I can't hear my EPL5 or EP3's IBIS, but as my hearing is less than perfect maybeit's there below my threshold.
__________________
Too many cameras!
E-500, E-510, EPM1, EPL5, EP3, EP5, OM-D E M10, OM-D E M5, Trip 35mm, Samsung WP10 and Panasonic G6 plus lots of lenses many manual focus.

Photos at http://www.flickr.com/photos/42941818@N07/
Reply With Quote
  #3  
Old 26th February 2014
IainMacD's Avatar
IainMacD IainMacD is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Drumnadrochit
Posts: 4,010
Thanks: 1,227
Thanked 549 Times in 491 Posts
Likes: 1,914
Liked 866 Times in 242 Posts
Re: IBIS fault?

The E-PLs don't have the same IBIS as the OMDs (3-way instead of 5-way) and I can't hear mine on the E-PL5 when it is switched on.
__________________
Iain

E-M5 II, E-M1, E-M1 II, 7.5, 8-18, 12-40, 25, 40-150, 45, 60, 300

Website
Flickr
Reply With Quote
  #4  
Old 26th February 2014
linus1884 linus1884 is offline
Full member
 
Join Date: Oct 2012
Location: NW England
Posts: 56
Thanks: 5
Thanked 7 Times in 7 Posts
Likes: 3
Liked 11 Times in 7 Posts
Re: IBIS fault?

Hi David

When i had an E-PL3 i couldnt hear the IBIS when switched on, it was silent, are you getting blurry images with your E-PL3?
Reply With Quote
  #5  
Old 26th February 2014
OlyPaul's Avatar
OlyPaul OlyPaul is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: West Midlands
Posts: 5,470
Thanks: 140
Thanked 715 Times in 577 Posts
Likes: 177
Liked 875 Times in 355 Posts
Re: IBIS fault?

Quote:
Originally Posted by IainMacD View Post
The E-PLs don't have the same IBIS as the OMDs (3-way instead of 5-way) and I can't hear mine on the E-PL5 when it is switched on.
That would be two way axis not three, and the new E-M10 will have three and not 5 like the E-M5.

And to answer Davids question no you cannot hear anything.
__________________
Regards Paul.
One day I hope to be the person my dogs think I am.

https://www.flickr.com/photos/paul_silk/
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to OlyPaul For This Useful Post:
IainMacD (26th February 2014)
  #6  
Old 27th February 2014
David Morison's Avatar
David Morison David Morison is offline
Full member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Fulbeck, Lincolnshire
Posts: 3,507
Thanks: 71
Thanked 588 Times in 472 Posts
Likes: 48
Liked 298 Times in 175 Posts
Re: IBIS fault?

Thanks, but would I expect the image on the screen to be steadier with IS operating, I've tried it with the 75-300 mm and it doesn't appear to steady?

David
__________________
PBase Galleries:-http://www.pbase.com/davidmorisonimages
Reply With Quote
  #7  
Old 27th February 2014
photo_owl photo_owl is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Kent
Posts: 1,423
Thanks: 37
Thanked 129 Times in 113 Posts
Likes: 55
Liked 53 Times in 42 Posts
Re: IBIS fault?

Quote:
Originally Posted by David Morison View Post
Thanks, but would I expect the image on the screen to be steadier with IS operating, I've tried it with the 75-300 mm and it doesn't appear to steady?

David
completely different set up (if it's the same as the E-P1!)

no IS on half press etc so there's nothing that's going to stabilise the screen image - the proof of the operation is in the image output only.
__________________
E, Pen and OM-D bodies
43 m43 and legacy glass
loads of flashes and accessories from all the systems
Reply With Quote
  #8  
Old 27th February 2014
PeterBirder's Avatar
PeterBirder PeterBirder is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: BRAINTREE ESSEX
Posts: 5,950
Thanks: 1,760
Thanked 1,024 Times in 854 Posts
Likes: 1,922
Liked 798 Times in 467 Posts
Re: IBIS fault?

Quote:
Originally Posted by photo_owl View Post
completely different set up (if it's the same as the E-P1!)

no IS on half press etc so there's nothing that's going to stabilise the screen image - the proof of the operation is in the image output only.
Yes. I checked this on my E-PL1 and it's the same. The " IS release on half press" was introduced on the OM-D's. On the PEN's (at least the older ones) the IS only activates as part of the shutter release sequence.

Regards.
__________________
Peter

she looked at me and said "It's official. I hate your camera. It's just so amazing and perfect I want one!"

E-M10 MK II, E-M5, E-PL1, E-PM2, mZ 12-50, mZ 14-42mm EZ, mZ 17mm f 1.8, mZ 25mm f1.8, mZ 45mm f1.8, mZ 75-300mm II.
OM1n, OM 50mm f1.8.
Oly Viewer3, Dxo Pro 11. FastStone.
Reply With Quote
  #9  
Old 27th February 2014
David Morison's Avatar
David Morison David Morison is offline
Full member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Fulbeck, Lincolnshire
Posts: 3,507
Thanks: 71
Thanked 588 Times in 472 Posts
Likes: 48
Liked 298 Times in 175 Posts
Re: IBIS fault?

Many thanks for all your replies, I will now go forward with confidence!

David
__________________
PBase Galleries:-http://www.pbase.com/davidmorisonimages
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
It's all Ulfric's fault! Zuiko The lounge 30 21st August 2012 12:00 AM
HELP! E-300 Fault/Settings Paffman Olympus E-330 2 23rd July 2012 10:54 PM
Is there a fault on this forum? EH1 The lounge 7 29th July 2009 10:15 PM
Locking up fault Ross Olympus E-3 16 3rd July 2009 03:11 PM
Intermittent fault Rod Souter Olympus E-510 3 10th June 2008 08:31 PM


All times are GMT. The time now is 02:07 AM.


The Write Technology Ltd, 2007-2019, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger