Olympus UK E-System User Group

Olympus UK E-System User Group (https://e-group.uk.net/forum/index.php)
-   Olympus OM-D E-M10 Mark 2 (https://e-group.uk.net/forum/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Setting CAF problem (https://e-group.uk.net/forum/showthread.php?t=44815)

mik 14th April 2017 05:58 AM

Setting CAF problem
 
Having a bit of a problem here,when i set CAF on my EM10MK11 i lose AF in SAF no problem,now its easy for an old guy like me to miss something in the menu but i cant see what.

I have CAF set in the main menu and showing on the lcd but nothing happens, no focus box indicator,using the lcd to go back to SAF and it works,use the lcd to go back to CAF and nothing again.

Any ideas plese.

mike

Wee man 14th April 2017 07:13 AM

Re: Setting CAF problem
 
Are you using a lens with the wheel on the lens pulled back for manual focus, I find this sometimes overrides the other focus methods.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

mik 14th April 2017 07:30 AM

Re: Setting CAF problem
 
Quote:

Originally Posted by Wee man (Post 411663)
Are you using a lens with the wheel on the lens pulled back for manual focus, I find this sometimes overrides the other focus methods.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

No i am trying the Panasonic 100-400,12-35 and 45-175,they all work with SAF,i don't have any Olympus lenses to try.

mik 14th April 2017 10:26 AM

Re: Setting CAF problem
 
Interesting this,i tested it outside on cars coming towards me,the camera is set to focus priority and a set of 30 images on CAF resulted in no sharp images and i never got the green focus box once (should i on CAF)

Changed to SAF the green box came back and pumped the shutter as the car came towards me and got about 75% sharp.

I know the EM10MK11 is not known for CAF and normally would use my Panasonic G80 which is very good at CAF but am still left wondering if the camera is malfunctioning rather than giving its best due to me never getting the green focus box.

I would like to get the EM up to its best as i prefer the Olympus results,when they are sharp.

mik 14th April 2017 10:47 AM

Re: Setting CAF problem
 
Just thought of a good check,i took images of different things at different distances and on CAF the focus never moved so its a return to base job.

PeterBirder 14th April 2017 10:57 AM

Re: Setting CAF problem
 
Check the settings you have for AEL/AFL.

Main menu Cogs A. Set C-AF to mode 1 or 2.

Modes 3 and 4 require you to press the AEL/AFL button to start the autofocus

Regards.*chr

ps. Don't panic.:)

mik 14th April 2017 11:37 AM

Re: Setting CAF problem
 
Quote:

Originally Posted by PeterBirder (Post 411701)
Check the settings you have for AEL/AFL.

Main menu Cogs A. Set C-AF to mode 1 or 2.

Modes 3 and 4 require you to press the AEL/AFL button to start the autofocus

Regards.*chr

ps. Don't panic.:)

Many thanks i looked in the book several times but never made the connection.

Excuse the word but what a load of crap is talked about the EM10MK11s lack of CAF ability,just done some cars coming towards me at between 20-30mph and you can read the supplying garages name that is on the bottom of the number plate on a high percentage of shots.
With some good light tomorrow i will test it on BIF my money is on it doing it.

PeterBirder 14th April 2017 02:17 PM

Re: Setting CAF problem
 
Glad you got it sorted.


Look forward to seeing your results from tomorrow.

Regards.*chr

mik 14th April 2017 03:29 PM

Re: Setting CAF problem
 
5 Attachment(s)
First samples of a car coming towards me at 20/30mph,i know these do not relate to BIF but its always my first test method.

Attachment 4045


Attachment 4046


Attachment 4047


Attachment 4048


Attachment 4049

mik 14th April 2017 03:30 PM

Re: Setting CAF problem
 
5 Attachment(s)
Attachment 4050


Attachment 4051


Attachment 4052


Attachment 4053


Attachment 4054

mik 14th April 2017 03:32 PM

Re: Setting CAF problem
 
5 Attachment(s)
Attachment 4055


Attachment 4056


Attachment 4057


Attachment 4058


Attachment 4059

mik 14th April 2017 03:33 PM

Re: Setting CAF problem
 
5 Attachment(s)
Attachment 4060


Attachment 4061


Attachment 4062


Attachment 4063


Attachment 4064

mik 14th April 2017 03:34 PM

Re: Setting CAF problem
 
Sorry have not worked out how to make them full size

mike

OM USer 14th April 2017 05:12 PM

Re: Setting CAF problem
 
Quote:

Originally Posted by mik (Post 411731)
Sorry have not worked out how to make them full size
mike

In this case I think the thumbnails are what was called for anyway.

iso 14th April 2017 05:57 PM

Re: Setting CAF problem
 
Quote:

Originally Posted by mik (Post 411731)
Sorry have not worked out how to make them full size

mike

Hi Mike - I know the feeling:mad:


All times are GMT. The time now is 03:04 AM.


The Write Technology Ltd, 2007-2019, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger