Announcement

Collapse

December's CHALLENGE

The topic to inspire your creative juices this month is BOXES

See more
See less

OMD EM1 Auto ISO

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • OMD EM1 Auto ISO

    HI,

    I would like to turn off the Auto ISO on my OMD EM1 and can't seem to find out how, can anyone help.

    Regards

  • #2
    Re: OMD EM1 Auto ISO

    You can do this on the Super Control Panel or by using whatever button(s) you have for selecting and changing ISO or through the MENUs
    Graham

    We often repeat the mistakes we most enjoy...

    Comment


    • #3
      Re: OMD EM1 Auto ISO

      Hi Wes. You should be able to use the Super Control Panel. Press OK and navigate to the ISO section (top left). Press OK again and you should be able to select an ISO setting. Is that what you mean?

      Edit. Graham beat me to it.

      Ron

      Comment


      • #4
        Re: OMD EM1 Auto ISO

        You can also check that it isn't set as the default by going to Menu Cog E and selecting your preferred default ISO setting.

        Rom

        Comment


        • #5
          Re: OMD EM1 Auto ISO

          I have replied in your other post these guys beat me to it you will the forum is a helpful place. Welcome again.
          Ed

          What if the Hokey Cokey is what its all about?

          Comment


          • #6
            Re: OMD EM1 Auto ISO

            I prefer to use the lever in position 2 and rotate the front dial while looking through the viewfinder, easier than scrolling through menus. But do put the lever back to position 1 after you have set ISO to get back to shutter/aperature wheel control.
            John

            OM-D E-M1, 12-40 f2.8 Pro, Tamron 14-150mm f5.8, E5, E3, Zuiko 50-200mm SWD, Zuiko 12-60mm SWD, Zuiko ED 70-300mm f5.6, 50mmf2, Zuiko ED 9-18mm f5.6, Sigma 50-500mm f6.3, EC14, EC20, RM-1, VA-1

            Comment


            • #7
              Re: OMD EM1 Auto ISO

              Thanks for the replies............. I had the ISO set to manual i.e. I select the ISO, however, after I updated the camera it went back to Auto ISO as the default and for some reason I cannot change this on the touch menu or by using the front dial. In the main Menu, noise reduction, noise Filter and Iso are all greyed out, leaving me with ISO step, Auto set and Auto only? Have thought about a factory reset, but the thought of having to go through the menu and set up all the functions again is putting me off.

              To Ed,
              I live just outside Belfast ........Town called Bangor

              Thanks Again

              Comment


              • #8
                Re: OMD EM1 Auto ISO

                Thanks for the replies............. I had the ISO set to manual i.e. I select the ISO, however, after I updated the camera it went back to Auto ISO as the default and for some reason I cannot change this on the touch menu or by using the front dial. In the main Menu, noise reduction, noise Filter and Iso are all greyed out, leaving me with ISO step, Auto set and Auto only? Have thought about a factory reset, but the thought of having to go through the menu and set up all the functions again is putting me off.

                To Ed,
                I live just outside Belfast ........Town called Bangor

                Thanks Again

                Comment


                • #9
                  Re: OMD EM1 Auto ISO

                  Wes
                  What mode is the camera set in?
                  in iauto mode the ISO will be auto

                  Edit
                  The manual is available here where you find out how to update the firmware too if you have not already
                  http://www.olympus.co.uk/site/en/c/c..._download.html
                  OMD E-M1 OMD E-M5II MMF3 12-40 pro 12-50 EZ 14-42 EZ 9-18 f4.0 -5.6 40 -150f4-f5.6 R 60mm f2.8 macro Sigma 105 f2.8 macro Holga 60mm plastic Holga pinhole lens lens and a XZ-1 Olympus - 35 SP Trip 35 Pen EEs OM2sp

                  I nice view does not mean a good photograph. My FLickr

                  Comment


                  • #10
                    Re: OMD EM1 Auto ISO

                    Hi,

                    The Camera was updated with the latest firmware and has reverted to
                    Auto ISO after the update.. I prefer to set the ISO Manually and was in this mode before it was updated ...............

                    I cannot now seem to change it back to Manual ISO

                    Comment


                    • #11
                      Re: OMD EM1 Auto ISO

                      Originally posted by wes4390 View Post
                      Hi,

                      The Camera was updated with the latest firmware and has reverted to
                      Auto ISO after the update.. I prefer to set the ISO Manually and was in this mode before it was updated ...............

                      I cannot now seem to change it back to Manual ISO
                      Turn the "MODE" Dial on top of the camera to either "P", "A", "S" or "M"

                      Press the OK button to get the SCP on the screen, then using the 4 way control buttons, sellect the ISO box, press OK again and the ISO settings will appear on the bottom.
                      Graham

                      We often repeat the mistakes we most enjoy...

                      Comment


                      • #12
                        Re: OMD EM1 Auto ISO

                        Hope you got it sorted. I am from Newcastle Co. Down. Went to Bangor West for holidays when young.
                        Ed

                        What if the Hokey Cokey is what its all about?

                        Comment


                        • #13
                          Re: OMD EM1 Auto ISO

                          Hi Graham,

                          Have tried that but when the ISO icon is highlighted and I press OK again nothing happens, I know it is supposed to show at the bottom of the screen but for some reason it doesn't ...... When the other icons are highlighted e.g. WB and ok is pressed they do show at the bottom of the screen and can be adjusted there?

                          It was ok before the latest firmware update was applied..................

                          Comment


                          • #14
                            Re: OMD EM1 Auto ISO

                            Originally posted by wes4390 View Post
                            <snip>
                            It was ok before the latest firmware update was applied..................
                            Try a FULL Reset in Shooting Menu 1 > Reset/Myset > Reset > Full

                            Also try connecting it to Olympus Capture, that forces it out of iAuto mode (if selected) and the ISO can be set from there.

                            If that don't work, then I think it may well be a trip to Portugal
                            Graham

                            We often repeat the mistakes we most enjoy...

                            Comment


                            • #15
                              Re: OMD EM1 Auto ISO

                              Hi Graham,

                              Did a full reset and that seems to have sorted it thanks............. Suppose I will have to go through the menus and check what now needs reset back again :-(

                              Comment

                              Working...
                              X