Announcement

Collapse

December's CHALLENGE

The topic to inspire your creative juices this month is BOXES

See more
See less

Strange Behaviour.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • HELP! Strange Behaviour.

    There's a beautiful full moon tonight and I thought I'd try my 50-200mm SWD with my newly acquired EC-20 teleconverter mounted on my EM-1 to capture some images.
    I mounted the camera and lens on a tripod, turned IBIS off and selected manual focus. However every time I moved the focus ring the image in the EVF became huge and blurred and 10X appeared in the display. I assumed I night have the digital teleconverter set to "ON" but it was off. As a result I could not achieve manual focus and had to switch back to Auto Focus.
    This seems very odd and I wonder if anyone can shed light on this strange behaviour?
    Thank
    See some of my pictures at: http://www.flickr.com/photos/tagbartok/

    https://picasaweb.google.com/tagbartok/


    This is to remind myself that I'm sitting indoors instead of out there taking photos!

  • #2
    Re: Strange Behaviour.

    It sounds as if you have focus assist set to on x10 when in manual focus, that does as you describe, it enlarges to either x5 x7 or x10 whichever was selected when turning the manual ring, returning to normal when released.

    Dave
    My Published Book: http://www.blurb.com/my/book/detail/2771168

    Comment


    • #3
      Re: Strange Behaviour.

      You may have MF Assist on this will magnify the object in the EVF or screen in manual focusing. Try that Under gears MF/AF I think
      Ed

      What if the Hokey Cokey is what its all about?

      Comment


      • #4
        Re: Strange Behaviour.

        Focus assist is on.

        I have a button set up for zoom focus and pressing this once also turns off the automatic zoom off (puts up the green box showing the zoom area) with a second press entering the zoom focus at the desired zoom level (x5, x7, ...). I find this quicker than diving into the menus.
        Cameras: E-M5, E-PM2, OM40, OM4Ti
        Lenses (M.Zuiko Digital): 7-14mm/F2.8, 12-40mm/F2.8, 40-150mm/F2.8+TC1.4x, 12-50mm/F3.5-6.3, 14-42mm/F3.5-5.6 EZ, M.ZD 40-150 F4-5.6 R, 75-300mm/F4.8-6.7 Mk1, 12mm/F2, 17mm/F1.8
        Lenses (OM Zuiko): 50mm/F1.2, 24mm/F2, 35mm/F2.8 shift
        Lenses (OM Fit): Vivitar Series II 28-105mm/F2.8-3.8, Sigma 21-35mm/F3.4-4.2, Sigma 35-70mm/F2.8-4, Sigma 75-200mm/F2.8-3.5, Vivitar Series II 100-500mm/F5.6-8.0, Centon 500mm/F8 Mirror
        Learn something new every day

        Comment


        • #5
          Re: Strange Behaviour.

          Thank you all very much, I did indeed have focus assist turned on and now it's off



          ***Steve***
          See some of my pictures at: http://www.flickr.com/photos/tagbartok/

          https://picasaweb.google.com/tagbartok/


          This is to remind myself that I'm sitting indoors instead of out there taking photos!

          Comment


          • #6
            Re: Strange Behaviour.

            Don't forget to show us the results.
            Graham

            We often repeat the mistakes we most enjoy...

            Comment

            Working...
            X