Olympus UK E-System User Group
Olympus UK E-System User Group

Join our unique resource for Olympus Four Thirds E-System DSLR and Pen and OM-D Micro Four Thirds photographers. Show your images via our free e-group photo gallery. Please read the e-group.uk.net forum terms and conditions before posting for the first time. Above all, welcome!


Go Back   Olympus UK E-System User Group > Cameras, lenses and system accessories > Camera conference

Camera conference General and model-specific E-System camera chat.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 6th May 2009
ringneck's Avatar
ringneck ringneck is offline
Full member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Birmingham
Posts: 2,859
Thanks: 59
Thanked 135 Times in 131 Posts
Likes: 159
Liked 48 Times in 32 Posts
Focussing probs on e510

Hi,

Started having trouble on AF with my 510.
Thought at 1st it was only on my recently purchased Sigma 135-400 but last night it was doing the same on the kit lenses as well.
Had a go this morning and still happening....BUT seemed O.K. on the Sigma 105 macro.
The trouble is when I turn on I have a few goes and it seems O.K. then all of a sudden when trying to re-focus it just slowly pulses BACK to the start point (shortest point)
If I turn off and on again the focus moves out to infinity (on 135-400)and I seem to have a few "free goes" B4 it does it all over again.
As I say it also does it on the kit ones as well.

I know I have NOT explained it well but any ideas........I THINK it is o.k. on my E500 but need more testing to determine it.

Thanks,
Keith
Reply With Quote
  #2  
Old 6th May 2009
RogerMac RogerMac is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Reading
Posts: 478
Thanks: 18
Thanked 38 Times in 29 Posts
Likes: 10
Liked 36 Times in 18 Posts
Re: Focussing probs on e510

I had a somewhat similar problem with my 510 and the 12-60 which annoyed me for several weeks. It was completely cured by wiping the contact points on the lens and camera - all of which made me feel rather foolish in that I had not spotted it before.

I can not say that this will work but it is free (and harmless) so should be worth a try

Roger
Reply With Quote
  #3  
Old 6th May 2009
photo_owl photo_owl is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Kent
Posts: 1,423
Thanks: 37
Thanked 129 Times in 113 Posts
Likes: 55
Liked 53 Times in 42 Posts
Re: Focussing probs on e510

if it's the contact pins it's often accompanied by a loss of the aperture indication in exif and viewfinder as well

generally the 510 is one of the least likely bodies to have 'an AF issue' from both practical experience and anecdotal evidence.

other areas to check out / service are possible dust or foreign bodies around the AF sensor (bottom of the mirror box) and the lens contacts themselves plus battery condition.
__________________
E, Pen and OM-D bodies
43 m43 and legacy glass
loads of flashes and accessories from all the systems
Reply With Quote
  #4  
Old 6th May 2009
ringneck's Avatar
ringneck ringneck is offline
Full member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Birmingham
Posts: 2,859
Thanks: 59
Thanked 135 Times in 131 Posts
Likes: 159
Liked 48 Times in 32 Posts
Re: Focussing probs on e510

Thanks guys...........just got in from work so will have a look in morning.
I have read on some other peoples queries about the contacts and did "give them a rub",but it was only half hearted,but will go to town on them.

I DO remember seeing the aperture settings missing on some occasions in the viewfinder AND certantly I had this a long time ago on my E 500 so you might be onto something.
I will have to try things with full and almost empty batteries as well.
Thanks again,
Keith
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS: Vivitar 135mm f2.8 Close-Focussing Macro Lens with FT Adapter oly_om For sale or wanted small ads 2 24th April 2009 12:06 PM
Rugby with e510 mike_j Looking for improvement 5 23rd February 2009 03:26 PM
E-1 Contamination on focussing screen ChrisW Olympus E-1 5 24th January 2009 04:56 PM
Focussing Rail? Jim Ford General accessories 16 9th April 2008 09:21 PM
Focussing Issues with the E3 DerekW Olympus E-3 266 19th February 2008 04:28 PM


All times are GMT. The time now is 06:35 AM.


© The Write Technology Ltd, 2007-2018, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger