Olympus UK E-System User Group
Olympus UK E-System User Group

Join our unique resource for Olympus Four Thirds E-System DSLR and Pen Micro Four Thirds photographers. Show your images via our free e-group photo gallery. Please read the e-group.uk.net forum terms and conditions before posting for the first time. Above all, welcome!


Go Back   Olympus UK E-System User Group > Cameras, lenses and system accessories > Camera conference > Olympus Pen E-PL1

Olympus Pen E-PL1 The, even smaller, more affordable and easier to use Pen from Olympus.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 27th March 2013
RPXL UK RPXL UK is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2013
Location: UK
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Smile Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

Hi,

I have an Olympus pen e-pl1 camera, and bought a pentax pk to m43 lens adapter with some pentax pk lens. When everything is connected, the camera shows a black screen, but you can get into the different modes. Is there any settings to choose from on the menu or any changes needed to be made, to get the pentax lens working or even anything showing on screen? When I put the standard M Zuiko kit lens back on, it works as normal.

Hope someone can help out

Thanks
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to RPXL UK For This Useful Post:
PaulB (28th March 2013)
  #2  
Old 27th March 2013
Ian's Avatar
Ian Ian is offline
Administrator
 
Join Date: Jul 2007
Location: Hemel Hempstead, Hertfordshire, UK
Posts: 8,545
Thanks: 212
Thanked 1,416 Times in 747 Posts
Likes: 236
Liked 351 Times in 161 Posts
Re: Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

Quote:
Originally Posted by RPXL UK View Post
Hi,

I have an Olympus pen e-pl1 camera, and bought a pentax pk to m43 lens adapter with some pentax pk lens. When everything is connected, the camera shows a black screen, but you can get into the different modes. Is there any settings to choose from on the menu or any changes needed to be made, to get the pentax lens working or even anything showing on screen? When I put the standard M Zuiko kit lens back on, it works as normal.

Hope someone can help out

Thanks
Is the lens fully stopped down when it is mounted on the camera? It may simply be too dark to show anything?

Ian
__________________
Founder and editor of:
Olympus UK E-System User Group (http://e-group.uk.net)
Four Thirds User (http://fourthirds-user.com)
Digital Photography Now (http://dpnow.com)
Olympus camera, lens, and accessory hire (http://e-group.uk.net/hire)

Twitter: www.twitter.com/ian_burley
Flickr: www.flickr.com/photos/dpnow/
Pinterest: www.pinterest.com/ianburley/
Reply With Quote
  #3  
Old 27th March 2013
RPXL UK RPXL UK is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2013
Location: UK
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

Hi,

The adapter is properly attached to the body and lens is aswel. I tried it in light conditions, same problem. By the way I am an amature photographer.
Reply With Quote
  #4  
Old 27th March 2013
RPXL UK RPXL UK is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2013
Location: UK
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

And I have rotated the aperture ring, opened and closed. Same problem
Reply With Quote
  #5  
Old 27th March 2013
Ian's Avatar
Ian Ian is offline
Administrator
 
Join Date: Jul 2007
Location: Hemel Hempstead, Hertfordshire, UK
Posts: 8,545
Thanks: 212
Thanked 1,416 Times in 747 Posts
Likes: 236
Liked 351 Times in 161 Posts
Re: Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

If you put the normal lens on is everything fine?

Which exposure mode are you using when the Pentax lens is fitted?

Ian

Update - sorry - just read in the first post that the normal lens works OK.
__________________
Founder and editor of:
Olympus UK E-System User Group (http://e-group.uk.net)
Four Thirds User (http://fourthirds-user.com)
Digital Photography Now (http://dpnow.com)
Olympus camera, lens, and accessory hire (http://e-group.uk.net/hire)

Twitter: www.twitter.com/ian_burley
Flickr: www.flickr.com/photos/dpnow/
Pinterest: www.pinterest.com/ianburley/
Reply With Quote
  #6  
Old 27th March 2013
RPXL UK RPXL UK is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2013
Location: UK
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

Hi

Yes, when the normal kit lens is on, everything works. When using the pentax k lens, I try all modes, such as A, P, M. But dark screen, you can see info though such as ISO, M, etc
Reply With Quote
  #7  
Old 27th March 2013
RPXL UK RPXL UK is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2013
Location: UK
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

Wonder why it is not working
Reply With Quote
  #8  
Old 27th March 2013
Ian's Avatar
Ian Ian is offline
Administrator
 
Join Date: Jul 2007
Location: Hemel Hempstead, Hertfordshire, UK
Posts: 8,545
Thanks: 212
Thanked 1,416 Times in 747 Posts
Likes: 236
Liked 351 Times in 161 Posts
Re: Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

Quote:
Originally Posted by RPXL UK View Post
Wonder why it is not working
I have an OM lens mounted onto an E-PL1 using an MF-2 adapter here at the office and I haven't encountered a problem like yours. So this is a mystery!

Ian
__________________
Founder and editor of:
Olympus UK E-System User Group (http://e-group.uk.net)
Four Thirds User (http://fourthirds-user.com)
Digital Photography Now (http://dpnow.com)
Olympus camera, lens, and accessory hire (http://e-group.uk.net/hire)

Twitter: www.twitter.com/ian_burley
Flickr: www.flickr.com/photos/dpnow/
Pinterest: www.pinterest.com/ianburley/
Reply With Quote
  #9  
Old 27th March 2013
RPXL UK RPXL UK is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2013
Location: UK
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

Is there an option on the e-pl1 to switch off lens? I think on the panasonic m43 cameras there is an option to shoot without lens or something? That is what some people say on other forums regarding this.
Reply With Quote
  #10  
Old 27th March 2013
Graham_of_Rainham's Avatar
Graham_of_Rainham Graham_of_Rainham is online now
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Rainham
Posts: 3,295
Thanks: 248
Thanked 266 Times in 204 Posts
Likes: 184
Liked 160 Times in 111 Posts
Lightbulb Re: Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

I get this if the lens release button is not fully engaged and locked the lens onto the body. Press it in, turn the lens as if to take it off, then turn it back and listen for the click as the lens release pops out.

Hope this works.

__________________
Graham

We often repeat the mistakes we most enjoy
Reply With Quote
  #11  
Old 27th March 2013
Ian's Avatar
Ian Ian is offline
Administrator
 
Join Date: Jul 2007
Location: Hemel Hempstead, Hertfordshire, UK
Posts: 8,545
Thanks: 212
Thanked 1,416 Times in 747 Posts
Likes: 236
Liked 351 Times in 161 Posts
Re: Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

There is an option for setting the focal length for accurate image stabilisation but I'm not aware of a setting for manual lenses other than this on Olympus cameras.

Ian
__________________
Founder and editor of:
Olympus UK E-System User Group (http://e-group.uk.net)
Four Thirds User (http://fourthirds-user.com)
Digital Photography Now (http://dpnow.com)
Olympus camera, lens, and accessory hire (http://e-group.uk.net/hire)

Twitter: www.twitter.com/ian_burley
Flickr: www.flickr.com/photos/dpnow/
Pinterest: www.pinterest.com/ianburley/
Reply With Quote
  #12  
Old 27th March 2013
StephenL's Avatar
StephenL StephenL is online now
Moderator
 
Join Date: May 2008
Location: Rural Watford-ish
Posts: 9,577
Thanks: 917
Thanked 983 Times in 843 Posts
Likes: 557
Liked 558 Times in 389 Posts
Re: Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

Stupid question, but to rule out the obvious, is the lens cap on the Pentax lens? I've left the cap on mine a couple of times.

BTW I use a Pentax lens on the E-M5 which works fine.
__________________
Stephen

I am an emoticon-free zone

My Flickr site
Reply With Quote
  #13  
Old 27th March 2013
Ian's Avatar
Ian Ian is offline
Administrator
 
Join Date: Jul 2007
Location: Hemel Hempstead, Hertfordshire, UK
Posts: 8,545
Thanks: 212
Thanked 1,416 Times in 747 Posts
Likes: 236
Liked 351 Times in 161 Posts
Re: Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

Quote:
Originally Posted by Graham_of_Rainham View Post
I get this if the lens release button is not fully engaged and locked the lens onto the body. Press it in, turn the lens as if to taks it off, then turn it back and listen for the click as the lens release pops out.

Hope this works.

That could be it I concur here with the E-PL1 in front of me. In fact there is a microswitch on the lens release button (on the camera body) and even if that is only pressed the screen goes blank. It could be that the Pentax adapter is not accurately machined and the lens release button is not being allowed to lock properly?

Ian
__________________
Founder and editor of:
Olympus UK E-System User Group (http://e-group.uk.net)
Four Thirds User (http://fourthirds-user.com)
Digital Photography Now (http://dpnow.com)
Olympus camera, lens, and accessory hire (http://e-group.uk.net/hire)

Twitter: www.twitter.com/ian_burley
Flickr: www.flickr.com/photos/dpnow/
Pinterest: www.pinterest.com/ianburley/
Reply With Quote
  #14  
Old 27th March 2013
RPXL UK RPXL UK is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2013
Location: UK
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

I think you guys have got it! Though its not going to work for me. When i attach the olympus kit lens it makes a nice clicking noise, and the pentax m43 adapter doesn't. So this is it. Anyway to fix the problem????
Reply With Quote
  #15  
Old 27th March 2013
Ian's Avatar
Ian Ian is offline
Administrator
 
Join Date: Jul 2007
Location: Hemel Hempstead, Hertfordshire, UK
Posts: 8,545
Thanks: 212
Thanked 1,416 Times in 747 Posts
Likes: 236
Liked 351 Times in 161 Posts
Re: Olympus Pen E-PL1 showing blank screen with pentax k lens

The problem is with the Pentax adapter you are using. If you look at the camera's lens mount without the lens attached you will see a small lug at 3 o'clock sticking out a millimetre or so. When a lens is mounted but not in the correct position (fully turned in the mount) that lug is depressed and remains flush with the lens mount surface until the corresponding hole on the lens side of the mount aligns with the lug. The lug then springs back forward and the screen should work properly again. If your adapter doesn't have the corresponding hole or it has not been machined properly or is machined in the wrong positioned, you will have a problem as you have described. If the mount won't turn far enough, for example, you will need to get the adapter replaced.

Ian
__________________
Founder and editor of:
Olympus UK E-System User Group (http://e-group.uk.net)
Four Thirds User (http://fourthirds-user.com)
Digital Photography Now (http://dpnow.com)
Olympus camera, lens, and accessory hire (http://e-group.uk.net/hire)

Twitter: www.twitter.com/ian_burley
Flickr: www.flickr.com/photos/dpnow/
Pinterest: www.pinterest.com/ianburley/
Reply With Quote
Reply

Tags
m43 adapter, olympus pen e-pl1, pentax pk

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For sale E420 with kit lens and legacy Pentax lens Macca1980 For sale or wanted small ads 2 5th October 2012 12:37 PM
For sale Sigma (PENTAX) AF Tele Converter x1.4 (for Pentax-AF) CallaWolf For sale or wanted small ads 2 16th July 2011 12:20 PM
Pentax lens Wally For sale or wanted small ads 0 22nd October 2010 02:24 PM
Olympus Master 2 - two screen display baldyb Software 1 7th March 2010 07:22 PM
FS: Pentax-K-4/3 and M42-4/3 with chips + M42 2x, 3x Teleconverters + Olympus OM to T2 adapter oly_om For sale or wanted small ads 1 15th March 2009 03:11 PM


All times are GMT. The time now is 03:02 PM.


The Write Technology Ltd, 2007-2012, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger