Olympus UK E-System User Group
Olympus UK E-System User Group

Join our unique resource for Olympus Four Thirds E-System DSLR and Pen and OM-D Micro Four Thirds photographers. Show your images via our free e-group photo gallery. Please read the e-group.uk.net forum terms and conditions before posting for the first time. Above all, welcome!


Go Back   Olympus UK E-System User Group > Cameras, lenses and system accessories > Camera conference > Micro Four Thirds > Olympus OM-D E-M1 Mark II

Olympus OM-D E-M1 Mark II The second Micro Four Thirds camera that offers phase detect focusing so you can use Four Thirds DSLR lenses normally as well a Micro Four Thirds lenses.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 16th February 2017
super_claret super_claret is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2017
Location: North Yorkshire
Posts: 51
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 4 Posts
Likes: 0
Liked 5 Times in 3 Posts
High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

I'm having problems triggering studio flash in high res mode on the EM1 Mk2. I have no issues at all using an EM5 Mk2. I also have no issues triggering the lights in single shot mode (with the EM1 mk2)

My settings are 30sec delay and 2 sec charge time.

Anyone else having this issue or able to help please?

Thanks in advance
Reply With Quote
  #2  
Old 16th February 2017
super_claret super_claret is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2017
Location: North Yorkshire
Posts: 51
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 4 Posts
Likes: 0
Liked 5 Times in 3 Posts
Re: High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

I posted this on DP Review and someone else responded and is having the same problem. It would be appreciated if any EM1 Mk2 owners out there could try any flash, hot shoe mounted or studio lights, in high res mode and report back

Thanks again.
Reply With Quote
  #3  
Old 16th February 2017
andym's Avatar
andym andym is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Epping Forest
Posts: 4,317
Thanks: 36
Thanked 341 Times in 253 Posts
Likes: 39
Liked 955 Times in 285 Posts
Re: High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

I noticed the other day that flash doesn't work with the the electronic shutter.
I've not played with the high res mode as yet but assume it uses the electronic shutter.
May be I have a setting wrong for flash but I'm not a great flash user.
__________________
All the best

Being left handed my brain sometimes works sdrawkcab

Andy

Lots of cameras and lenses.


My Flickr
Reply With Quote
  #4  
Old 16th February 2017
super_claret super_claret is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2017
Location: North Yorkshire
Posts: 51
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 4 Posts
Likes: 0
Liked 5 Times in 3 Posts
Re: High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

Quote:
Originally Posted by andym View Post
I noticed the other day that flash doesn't work with the the electronic shutter.
I've not played with the high res mode as yet but assume it uses the electronic shutter.
May be I have a setting wrong for flash but I'm not a great flash user.
I'm a bit confused with the EM1 Mk2 menu, as the anti shock option has been removed. Now only have the silent shooting option, which is known to disable flash.

I feel like packing the camera up and sending it back to be honest. If this is a bug, I'm flabbergasted that a flagship model, aimed at professionals, has been released without testing. After all, the high res mode is advertised as being perfect for product photography in the studio!
Reply With Quote
  #5  
Old 16th February 2017
pault pault is offline
Full member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Herts
Posts: 536
Thanks: 126
Thanked 97 Times in 51 Posts
Likes: 330
Liked 35 Times in 23 Posts
Re: High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

Have you looked "gear"-"D1"-"Settings" you might be able to turn "anti0shock" on
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to pault For This Useful Post:
MJ224 (7th May 2017)
  #6  
Old 16th February 2017
super_claret super_claret is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2017
Location: North Yorkshire
Posts: 51
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 4 Posts
Likes: 0
Liked 5 Times in 3 Posts
Re: High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

Quote:
Originally Posted by pault View Post
Have you looked "gear"-"D1"-"Settings" you might be able to turn "anti0shock" on
Thanks Paul, only had the camera for a few days and been working through the manual and hadn't realised that certain options can be hidden.

Is the anti shock option using the electronic shutter?
I know that the silent mode uses electronic shutter and cannot be used with flash.
Reply With Quote
  #7  
Old 16th February 2017
pault pault is offline
Full member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Herts
Posts: 536
Thanks: 126
Thanked 97 Times in 51 Posts
Likes: 330
Liked 35 Times in 23 Posts
Re: High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

As I know Anti-shock uses mechanical shutter
Reply With Quote
  #8  
Old 16th February 2017
super_claret super_claret is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2017
Location: North Yorkshire
Posts: 51
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 4 Posts
Likes: 0
Liked 5 Times in 3 Posts
Re: High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

That would explain why I can use flash with anti shock shutter.
Reply With Quote
  #9  
Old 16th February 2017
Beagletorque's Avatar
Beagletorque Beagletorque is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: England
Posts: 5,119
Thanks: 947
Thanked 693 Times in 634 Posts
Likes: 1,234
Liked 2,790 Times in 1,059 Posts
Re: High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

You can set flash for use with silent shutter, but it is set to off by default. Just enable it in the menu.
__________________
Missed a Cuba Post? Catch up here!
Reply With Quote
  #10  
Old 16th February 2017
super_claret super_claret is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2017
Location: North Yorkshire
Posts: 51
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 4 Posts
Likes: 0
Liked 5 Times in 3 Posts
Re: High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

Thanks, for a minute wondered if that might have solved the flash not working in high res mode but alas, it still won't fire.
Reply With Quote
  #11  
Old 16th February 2017
Graham_of_Rainham's Avatar
Graham_of_Rainham Graham_of_Rainham is offline
Administrator
 
Join Date: Nov 2007
Location: Rainham
Posts: 6,742
Thanks: 536
Thanked 812 Times in 611 Posts
Likes: 1,748
Liked 1,054 Times in 635 Posts
Re: High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

Have you checked:

"Camera settings limitations: shutter speed not longer than 8 sec, aperture not narrower than F8, ISO not higher than 1600 and flash sync not faster than 1/50sec (previously in E-M5 Mark II or PEN-F, flash sync limit was 1/20sec)"
__________________
Graham

We often repeat the mistakes we most enjoy...
Reply With Quote
  #12  
Old 16th February 2017
super_claret super_claret is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2017
Location: North Yorkshire
Posts: 51
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 4 Posts
Likes: 0
Liked 5 Times in 3 Posts
Re: High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

Thanks Graham but everything is set correctly (as far as I know). Shutter speed 1/50th (have tried with 1/20th too), ISO 200 and f5.6. The high res shot actually completes, but it won't trigger the flash. I've even tried the little Olympus flash on the hot shoe and it won't fire. Flash fires fine in single shot mode.

This really has me beat.
Reply With Quote
  #13  
Old 16th February 2017
Beagletorque's Avatar
Beagletorque Beagletorque is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: England
Posts: 5,119
Thanks: 947
Thanked 693 Times in 634 Posts
Likes: 1,234
Liked 2,790 Times in 1,059 Posts
Re: High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

Does the flash fire in high speed silent mode?
__________________
Missed a Cuba Post? Catch up here!
Reply With Quote
  #14  
Old 16th February 2017
super_claret super_claret is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2017
Location: North Yorkshire
Posts: 51
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 4 Posts
Likes: 0
Liked 5 Times in 3 Posts
Re: High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

Quote:
Originally Posted by Beagletorque View Post
Does the flash fire in high speed silent mode?

Just checked that and no it doesn't fire the flash in high speed silent.

What significance would that have?
Reply With Quote
  #15  
Old 16th February 2017
Beagletorque's Avatar
Beagletorque Beagletorque is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: England
Posts: 5,119
Thanks: 947
Thanked 693 Times in 634 Posts
Likes: 1,234
Liked 2,790 Times in 1,059 Posts
Re: High Res shot and studio flash - not working on EM1 Mk2

Is there a setting for flash in both H and L modes? Don't have the camera with me so I can't check.
__________________
Missed a Cuba Post? Catch up here!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
High res shot problem super_claret Olympus OM-D E-M5 Mark II 13 8th February 2017 09:12 AM
Olympus high res shot plugin not working super_claret Software 1 24th January 2017 11:57 AM
Future of High Res Shot mode Invicta Camera conference 2 16th February 2015 10:41 PM
Flash settings not working Olybirder Olympus OM-D E-M1 2 20th October 2013 11:41 AM
First studio shot.. brianvickers Foto Fair 1 31st October 2012 06:32 PM


All times are GMT. The time now is 05:28 AM.


The Write Technology Ltd, 2007-2017, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger