Olympus UK E-System User Group
Olympus UK E-System User Group

Join our unique resource for Olympus Four Thirds E-System DSLR and Pen and OM-D Micro Four Thirds photographers. Show your images via our free e-group photo gallery. Please read the e-group.uk.net forum terms and conditions before posting for the first time. Above all, welcome!


Go Back   Olympus UK E-System User Group > Cameras, lenses and system accessories > Camera conference > Olympus E-1

Olympus E-1 E-1 specific discussion.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 23rd June 2011
CallaWolf CallaWolf is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Cardiff
Posts: 490
Thanks: 1
Thanked 42 Times in 26 Posts
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

Oly E1 + 14-45 lens for 130 Could be as new. Looks great, performs well.

But, like the title says, there's something odd...

I KNOW I'm the third owner of this camera but careful though the previous owners might have been, I cannot believe they only took 28 photos between them. I've gone through the usual process to find the firmware version and shutter count...

Firmware - 1.1 (I'll update to 1.5 over the weekend)
Shutter Count - 000028
Ultrasonic Wave Count - 000028

SURELY it can't be THAT good?????

Here are the instructions I followed:
to check shutter count > power on, open the cf door
1. press "play"+"ok" together
2. press the following button in order "up" "down" "left" "right" on the dial
3. fully press the shutter release button
4. press "up" on the dial
press "left" to page 2
page2
R: 00XXXXXX mean shutter release count
S: 00XXXXXX unknown
M: 00XXXXXX pixel map count
U: 00XXXXXX ultrasonic wave count
__________________
Ceri Vale
(www.vale-images.co.uk)

(Latest Work)

Equipment - Olympus stuff - 'nuff said
Reply With Quote
  #2  
Old 23rd June 2011
timg timg is offline
Full member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Cornwall, UK
Posts: 1,208
Thanks: 43
Thanked 115 Times in 110 Posts
Likes: 13
Liked 73 Times in 38 Posts
Re: Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

Welcome to the E1 club!

I too find it highly unlikely that it's only taken 28 photos (mine's taken 13,000) but you never know your luck!

Could it have been repaired recently? If it has had a new shutter unit would that have reset the counter?

Either that or it could have taken 100,000,028 photos!
__________________
GX7, EP3, 9-18, 14-45, 45-150, 20 1.7, 25 1.4, 45 1.8, FL36 & various OM glass. flickr
Reply With Quote
  #3  
Old 23rd June 2011
Zuiko's Avatar
Zuiko Zuiko is online now
Administrator
 
Join Date: Nov 2007
Location: Dunmow, Essex
Posts: 21,905
Thanks: 1,971
Thanked 3,124 Times in 2,434 Posts
Likes: 3,330
Liked 4,396 Times in 2,085 Posts
Re: Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

Maybe it's been clocked!
__________________
John

"A hundredth of a second here, a hundredth of a second there even if you put them end to end, they still only add up to one, two, perhaps three seconds, snatched from eternity." ~ Robert Doisneau
Reply With Quote
  #4  
Old 24th June 2011
jchallen's Avatar
jchallen jchallen is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Hatfield
Posts: 217
Thanks: 30
Thanked 8 Times in 7 Posts
Likes: 3
Liked 2 Times in 2 Posts
Re: Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

As another recent member of the E1 owners club (thanks to IPWheatley) I thought I would check check the shutter count.

Mine is showing as 2601 and a least 400 of these are mine! It may not be quite as good as 26 but even so......

Let me know how you get on updating the firmware, mine is showing 1.0 but it would not update via Olympus camera update software returning a error message stating that this model was not supported.

Incidentally, for those that are interested, I really can see why E1 users love this camera so much. As a self confessed gadget fan who likes to always have the latest and greatest kit I thought I would be frustrated by the limitations of this. However the build and feel of the E1 coupled with things like a mode wheel (why did Olympus drop this?), a secure card door cover/catch (is it me or have these been getting worse?) & an eyepiece that does not keep falling off in your camera bag have me easily forgiving the size of the LCD screen or how long it takes for a review image to show on it.
__________________
Jason.

E-M1, E-M5, EP-3, E1
ZD 9-18, 12-60, 14-54, 50-200, 70-300, 12-50, 40-150, EC14, EC20, EX25
Sigma 30

http://www.flickr.com/photos/gadgeteer2004/
Reply With Quote
  #5  
Old 24th June 2011
CallaWolf CallaWolf is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Cardiff
Posts: 490
Thanks: 1
Thanked 42 Times in 26 Posts
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

And a shutter noise like a lover's whisper
__________________
Ceri Vale
(www.vale-images.co.uk)

(Latest Work)

Equipment - Olympus stuff - 'nuff said
Reply With Quote
  #6  
Old 24th June 2011
theMusicMan's Avatar
theMusicMan theMusicMan is offline
E-3 Enthusiast....:)
 
Join Date: Nov 2007
Location: South Wales
Posts: 5,878
Thanks: 143
Thanked 267 Times in 178 Posts
Likes: 8
Liked 30 Times in 19 Posts
Re: Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

I am not sure how one resets the shutter count within the firmware... does anyone know?
__________________
John

Reply With Quote
  #7  
Old 24th June 2011
CallaWolf CallaWolf is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Cardiff
Posts: 490
Thanks: 1
Thanked 42 Times in 26 Posts
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

I didn't think a user could do it......
Olympus do it when they service a camera, I believe.
__________________
Ceri Vale
(www.vale-images.co.uk)

(Latest Work)

Equipment - Olympus stuff - 'nuff said
Reply With Quote
  #8  
Old 24th June 2011
creigb creigb is offline
Full member
 
Join Date: May 2010
Location: Surrey
Posts: 39
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

May I ask where you found it? On here or ebay or elsewhere?
Reply With Quote
  #9  
Old 24th June 2011
CallaWolf CallaWolf is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Cardiff
Posts: 490
Thanks: 1
Thanked 42 Times in 26 Posts
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

Ebay - I use a sniping tool and I had a ceiling bid of 180 (I figured 130 for the body, 45 for the lens and 5 for the card)

Nearly fell off my chair when I won it for 130.
Nearly dropped it when I opened the parcel and found a virtually MINT condition machine.
Won't tell you what I nearly did when it reported a 28 shutter count.
__________________
Ceri Vale
(www.vale-images.co.uk)

(Latest Work)

Equipment - Olympus stuff - 'nuff said
Reply With Quote
  #10  
Old 24th June 2011
David M's Avatar
David M David M is offline
Full member
 
Join Date: Dec 2007
Location: A Brit now living in Ontario, Canada.
Posts: 6,605
Thanks: 39
Thanked 678 Times in 640 Posts
Likes: 254
Liked 1,310 Times in 792 Posts
Re: Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

Quote:
Originally Posted by Johnheatingman View Post
Low shutter counts have recently been discussed in a similar thread which I now can't locate. At that time someone suggested on some models, performing a Firmware Update could re-set the counter. Iv'e no idea if this is correct or not... just threw it in as a point of discussion.

Whatever the count is it looks like you've got yourself a cracking deal there anyway Ceri !

Regards,
John
I've read something similar somewhere about the E-1 but thought it was one of the later updates, 1.3 or 1.4. As this camera's on 1.1 that wouldn't apply.
__________________
It's the image that's important, not the tools used to make it.

David M's Photoblog or follow me on Instagram.
Reply With Quote
  #11  
Old 24th June 2011
CallaWolf CallaWolf is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Cardiff
Posts: 490
Thanks: 1
Thanked 42 Times in 26 Posts
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

It would make sense that it resets with a fw upgrade...I'll know more if I manage to update it to 1.5
__________________
Ceri Vale
(www.vale-images.co.uk)

(Latest Work)

Equipment - Olympus stuff - 'nuff said
Reply With Quote
  #12  
Old 24th June 2011
DJMC's Avatar
DJMC DJMC is offline
Full member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Lutterworth, Leics
Posts: 1,236
Thanks: 2
Thanked 46 Times in 35 Posts
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

During my research before I bought mine I recall that shutter count cannot be relied on. It would get reset during either a service or update but I can't recall which?
Mine was a pricey 200 with 14-54 & FL-36R.
Reply With Quote
  #13  
Old 25th June 2011
CallaWolf CallaWolf is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Cardiff
Posts: 490
Thanks: 1
Thanked 42 Times in 26 Posts
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

Oooooook, so the strangeness continues.
Upgraded from firmware version 1.1 to 1.5...it didn't reset the shutter count (now 66 after my test shots).
And another strange thing........I can see me loving my E1 more than my E5. Truly lovely camera to use
__________________
Ceri Vale
(www.vale-images.co.uk)

(Latest Work)

Equipment - Olympus stuff - 'nuff said
Reply With Quote
  #14  
Old 25th June 2011
Wreckdiver's Avatar
Wreckdiver Wreckdiver is online now
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: From Liverpool, live in Chippenham, Wiltshire.
Posts: 1,691
Thanks: 85
Thanked 75 Times in 70 Posts
Likes: 104
Liked 102 Times in 52 Posts
Re: Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

My E-1 shows a lot less shutter activations than it's actually done. I am fairly certain the shutter counter has been reset with firmware upgrades.

Steve
__________________
Old divers never die, they just go down on old wrecks
Take nothing but photographs, leave nothing but bubbles
My website
Reply With Quote
  #15  
Old 25th June 2011
peak4's Avatar
peak4 peak4 is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Buxton, Derbyshire.
Posts: 1,627
Thanks: 121
Thanked 204 Times in 171 Posts
Likes: 176
Liked 158 Times in 107 Posts
Re: Wooohooo - GOT IT !!! (But there's something odd...)

I've just had my E-3 serviced and the shutter replaced under warranty (even though it was over 2 years old ).
They didn't re-set the shutter count which seemed odd. It still reads well over 9000.
Either that or they did a whole lot of test shots
__________________
Best Regards
Bill

The nearest I have to a home page.
http://www.flickr.com/photos/peak4/
They're Watching You!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 07:54 AM.


The Write Technology Ltd, 2007-2019, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger