Olympus UK E-System User Group
Olympus UK E-System User Group

Join our unique resource for Olympus Four Thirds E-System DSLR and Pen Micro Four Thirds photographers. Show your images via our free e-group photo gallery. Please read the e-group.uk.net forum terms and conditions before posting for the first time. Above all, welcome!


Go Back   Olympus UK E-System User Group > Cameras, lenses and system accessories > Camera conference > Micro Four Thirds > Olympus OM-D E-M5 Mark II

Olympus OM-D E-M5 Mark II The first OM-D's successor.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 2nd January 2017
cOMpact cOMpact is offline
Full member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Somerset
Posts: 18
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Likes: 0
Liked 1 Time in 1 Post
Help! Problems with new MkII

Have just changed MkI for MkII and this not going well. Can someone tell me if the following are normal?

SCP only stays visible for a second

When I press the shutter halfway there is a whirring noise - donít remember this with the MkI

Nothing in viewfinder when screen is open

Nothing appears on the screen until I press the shutter a bit - pressing OK, info or menu does nothing.

Probably missing something basic but would appreciate and help offer.

Thanks

Phil
Reply With Quote
  #2  
Old 2nd January 2017
Gwyver's Avatar
Gwyver Gwyver is offline
Full member
 
Join Date: Oct 2008
Location: nr Stockport
Posts: 1,025
Thanks: 71
Thanked 256 Times in 161 Posts
Likes: 171
Liked 250 Times in 123 Posts
Re: Help! Problems with new MkII

Quote:
Originally Posted by cOMpact View Post
Have just changed MkI for MkII and this not going well. Can someone tell me if the following are normal?

SCP only stays visible for a second

When I press the shutter halfway there is a whirring noise - don’t remember this with the MkI

Nothing in viewfinder when screen is open

Nothing appears on the screen until I press the shutter a bit - pressing OK, info or menu does nothing.

Probably missing something basic but would appreciate and help offer.

Thanks

Phil
Have you checked if "Quick Sleep Mode" is ON ?
Go to Menu Cog J2 (The default setting = OFF)

Also review the "Control Settings" for PASM (or whatever shooting mode you use) and ensure that the SCP option is 'ticked'.
Go to Menu Cog D1.

Some slight whirring noise originating from the IS mechanism is normal and will occur whilst the Shutter release is half pressed if...
"Half Way Release With IS" is ON.
Go to Menu Cog C2

Hope this helps.
__________________
Chris

Last edited by Gwyver; 2nd January 2017 at 04:35 PM. Reason: typo
Reply With Quote
The Following User Liked This Post:
Graham_of_Rainham (2nd January 2017)
  #3  
Old 2nd January 2017
Gwyver's Avatar
Gwyver Gwyver is offline
Full member
 
Join Date: Oct 2008
Location: nr Stockport
Posts: 1,025
Thanks: 71
Thanked 256 Times in 161 Posts
Likes: 171
Liked 250 Times in 123 Posts
Re: Help! Problems with new MkII

Phil,
An afterthought...
If this problem is related to "Quick Sleep Mode" note that if you were trying to use Custom Mode C3 for shooting - then the default settings for this mode include Quick Sleep Mode = ON
__________________
Chris
Reply With Quote
  #4  
Old 2nd January 2017
cOMpact cOMpact is offline
Full member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Somerset
Posts: 18
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Likes: 0
Liked 1 Time in 1 Post
Re: Help! Problems with new MkII

Thanks Chris

Quick Sleep Mode was in K on mine - other tips worked fine as well.

I hope you were going to tell me these tips were from your recent book and where I could buy a copy.

Many thanks

I shall probably be back......
Reply With Quote
The Following User Liked This Post:
Graham_of_Rainham (3rd January 2017)
  #5  
Old 3rd January 2017
cOMpact cOMpact is offline
Full member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Somerset
Posts: 18
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Likes: 0
Liked 1 Time in 1 Post
Re: Help! Problems with new MkII

Viewer 3 will not install - message says failed because no software to install(?).

Is it worth bothering with anyway as I already use Aperture?

Phil
Reply With Quote
  #6  
Old 3rd January 2017
TimP TimP is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2017
Location: Deepest Darkest Dorset
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Re: Help! Problems with new MkII

Phil, happened to me too. New CD from camera box, recent install of MacOS Sierra. Got same message. Fixed it by downloading Viewer 3 from Oly website and it installed fine. Worth it? Dunno, not tried yet. Still getting used to Photos app having used Aperture for a few tears. Changed from Aperture cos Apple have given up on it.
Reply With Quote
  #7  
Old 3rd January 2017
Graham_of_Rainham's Avatar
Graham_of_Rainham Graham_of_Rainham is offline
Administrator
 
Join Date: Nov 2007
Location: Rainham
Posts: 6,314
Thanks: 497
Thanked 764 Times in 572 Posts
Likes: 1,584
Liked 898 Times in 553 Posts
Re: Help! Problems with new MkII

Viewer 3 is well worth having as the RAW converter is always the latest version available for any firmware and/or cameras. Plus the updates is available from it as well.

It's also as good as most processing s/ware for simple edits.
__________________
Graham

We often repeat the mistakes we most enjoy...
Reply With Quote
The Following User Liked This Post:
Ross the fiddler (4th January 2017)
  #8  
Old 3rd January 2017
cOMpact cOMpact is offline
Full member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Somerset
Posts: 18
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Likes: 0
Liked 1 Time in 1 Post
Re: Help! Problems with new MkII

Thanks chaps

Will try downloading it from Olympus route. Stick with Aperture because I like the library aspect and for the limited processing I do it is fine. Long term will probably be problematic as no updates now (will it even accept MkII RAW files?). Not keen on Photos. Good point about the RAW converter so will add Viewer and see how we go.

Phil
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For sale Em-10 mkii Lee O'D For sale or wanted small ads 0 18th December 2016 11:35 AM
OM-D E-M1 Mkii Graham_of_Rainham The lounge 59 18th May 2016 03:58 PM
EM1 or EM5 mkii? Wardy Olympus OM-D E-M1 16 25th January 2016 07:31 AM
HELP! How can I tell a MkI and MkII 14-54 apart? jdal Lens focus 3 29th July 2014 11:47 AM
For sale mkII 14-42 and 40-150 bradleysteenkamp For sale or wanted small ads 1 16th September 2011 01:42 PM


All times are GMT. The time now is 10:09 PM.


© The Write Technology Ltd, 2007-2015, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger