Olympus UK E-System User Group
Olympus UK E-System User Group

Join our unique resource for Olympus Four Thirds E-System DSLR and Pen and OM-D Micro Four Thirds photographers. Show your images via our free e-group photo gallery. Please read the e-group.uk.net forum terms and conditions before posting for the first time. Above all, welcome!


Go Back   Olympus UK E-System User Group > Cameras, lenses and system accessories > Software

Software Discuss Olympus Master, Studio and Viewer software applications as well as third party programs like Adobe Photoshop, Lightroom, Apple Aperture, and others.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 22nd April 2015
Grumpy Hec's Avatar
Grumpy Hec Grumpy Hec is offline
Grumpy Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Mersea Island, Essex
Posts: 2,459
Thanks: 228
Thanked 319 Times in 252 Posts
Likes: 610
Liked 537 Times in 249 Posts
Lightroom 6 CC - Startup Problems

If anybody else is running the CC version of LR/PS via the Creative Cloud application you may have problems with starting up LR6 after install.

I installed in the normal way via the CC application on my PC last night but LR6 refused to start. The solution is simple as it turns out.

Once installation is complete you have to sign out of the CC application via the preferences sub menu in the CC tools menu and then sign in again. All is well after that.

This is the second time I've had LR problems after major version installs. Not good from Adobe given the basic nature of that.

Pleased to say that although I have not had time to really look beyond a shallow play LR6 has some noticeable performance improvements so it's worth it.

Hope this helps someone if they have problems.

hec
__________________
I've worked hard to be this grumpy. It hasn't been easy at times but it's worth it.
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to Grumpy Hec For This Useful Post:
StephenL (22nd April 2015), Wee man (22nd April 2015)
  #2  
Old 22nd April 2015
Peter_Hartland's Avatar
Peter_Hartland Peter_Hartland is offline
Full member
 
Join Date: May 2013
Location: Nr Andover Hampshire
Posts: 909
Thanks: 157
Thanked 201 Times in 175 Posts
Likes: 99
Liked 181 Times in 99 Posts
Re: Lightroom 6 CC - Startup Problems

Have to say mine installed OK on my iMac & Macbook. However thanks for the heads up
Reply With Quote
  #3  
Old 23rd April 2015
Shaw's Avatar
Shaw Shaw is offline
Senior
 
Join Date: Nov 2007
Location: Howe o' the Mearns, Aberdeenshire
Posts: 1,079
Thanks: 199
Thanked 160 Times in 95 Posts
Likes: 404
Liked 135 Times in 52 Posts
Re: Lightroom 6 CC - Startup Problems

Quote:
Originally Posted by Peter_Hartland View Post
Have to say mine installed OK on my iMac & Macbook. However thanks for the heads up
Same here. No problems installing on my iMac and MacBook Pro.
__________________
Stewart

Visit my website http://dryplaid.zenfolio.com/

Olympus: E-M1 Mk11 | PEN-F + ECG-4 | XZ-1 | EE-1 Dot Sight Lumix: G9 | LX100 Nissin: i40
Zuiko: 40-150 Pro + MC-14 | 12-100 Pro | 7-14 Pro | 17 | 45 | 60 | OM 135 Leica: 100-400 | 12-60 Samyang: 7.5 fisheye Tamron: 14-150
Reply With Quote
  #4  
Old 23rd April 2015
StephenL's Avatar
StephenL StephenL is offline
Senior Pixelmonger
 
Join Date: May 2008
Location: Yorkshire Dales
Posts: 9,863
Thanks: 984
Thanked 1,126 Times in 921 Posts
Likes: 658
Liked 755 Times in 499 Posts
Re: Lightroom 6 CC - Startup Problems

I had to use Hec's solution on both my Mac and Macbook. After doing that it started perfectly. Thanks, Hec.
__________________
Stephen

A camera takes a picture. A photographer makes a picture

Fuji X system, + Leica and Bronica film

My Flickr site
Reply With Quote
  #5  
Old 27th April 2015
MargaretR's Avatar
MargaretR MargaretR is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2014
Location: South Lanarkshire
Posts: 788
Thanks: 230
Thanked 176 Times in 117 Posts
Likes: 82
Liked 382 Times in 145 Posts
Re: Lightroom 6 CC - Startup Problems

I had no problems with Lightroom CC startup.

However, as a somewhat related heads-up I just had an email from Adobe that they're "working hard" on the next version of CC, and that in order to be able to use it, I'll need to be running Mac OS X 10.9 at least.

Which after some googling, translates out to "Mavericks" or "Yosemite", rather than the "Mountain Lion" I'm still otherwise quite happily on.

Bummer. Looks like I'll be forced onto Yosemite one way or another, unless I want to stick with older versions of the apps. Which kind of defeats the whole point of subscribing to CC in the first place!

They've got you coming and going, these software companies...
__________________
Margaret

my Website ; my Flickr ; my Facebook
Reply With Quote
  #6  
Old 27th April 2015
StephenL's Avatar
StephenL StephenL is offline
Senior Pixelmonger
 
Join Date: May 2008
Location: Yorkshire Dales
Posts: 9,863
Thanks: 984
Thanked 1,126 Times in 921 Posts
Likes: 658
Liked 755 Times in 499 Posts
Re: Lightroom 6 CC - Startup Problems

Well, at least the upgrade to Yosemite is free, and it works very well. I see no reason not to update.
__________________
Stephen

A camera takes a picture. A photographer makes a picture

Fuji X system, + Leica and Bronica film

My Flickr site
Reply With Quote
  #7  
Old 27th April 2015
Peter_Hartland's Avatar
Peter_Hartland Peter_Hartland is offline
Full member
 
Join Date: May 2013
Location: Nr Andover Hampshire
Posts: 909
Thanks: 157
Thanked 201 Times in 175 Posts
Likes: 99
Liked 181 Times in 99 Posts
Re: Lightroom 6 CC - Startup Problems

I agree with Yosemite & the latest version has sorted out releasing memory after apps close better.
Reply With Quote
  #8  
Old 28th April 2015
sapper sapper is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Leigh on Sea, Essex
Posts: 4,883
Thanks: 165
Thanked 450 Times in 253 Posts
Likes: 375
Liked 897 Times in 349 Posts
Re: Lightroom 6 CC - Startup Problems

Can I upgrade from LR 5 to LR six without paying £103.88?
__________________
Dave
Reply With Quote
  #9  
Old 28th April 2015
StephenL's Avatar
StephenL StephenL is offline
Senior Pixelmonger
 
Join Date: May 2008
Location: Yorkshire Dales
Posts: 9,863
Thanks: 984
Thanked 1,126 Times in 921 Posts
Likes: 658
Liked 755 Times in 499 Posts
Re: Lightroom 6 CC - Startup Problems

Not if you bought LR5 outright - though I'm not sure if £103.88 is the upgrade price or the full outright price. The full price from Amazon is £100.
__________________
Stephen

A camera takes a picture. A photographer makes a picture

Fuji X system, + Leica and Bronica film

My Flickr site
Reply With Quote
  #10  
Old 28th April 2015
Shaw's Avatar
Shaw Shaw is offline
Senior
 
Join Date: Nov 2007
Location: Howe o' the Mearns, Aberdeenshire
Posts: 1,079
Thanks: 199
Thanked 160 Times in 95 Posts
Likes: 404
Liked 135 Times in 52 Posts
Re: Lightroom 6 CC - Startup Problems

Quote:
Originally Posted by sapper View Post
Can I upgrade from LR 5 to LR six without paying 103.88?
According to Photoshop.com blog you can also purchase a traditional license of Lightroom 6 for $149 (for those new to Lightroom) and $79 (for previous Lightroom customers). Please note that this version of Lightroom does not have access to any of the mobile or web workflows supported by Creative Cloud, and only Creative Cloud members receive ongoing feature updates.

Although this is for USA, there must be an option in UK.
__________________
Stewart

Visit my website http://dryplaid.zenfolio.com/

Olympus: E-M1 Mk11 | PEN-F + ECG-4 | XZ-1 | EE-1 Dot Sight Lumix: G9 | LX100 Nissin: i40
Zuiko: 40-150 Pro + MC-14 | 12-100 Pro | 7-14 Pro | 17 | 45 | 60 | OM 135 Leica: 100-400 | 12-60 Samyang: 7.5 fisheye Tamron: 14-150
Reply With Quote
  #11  
Old 28th April 2015
sapper sapper is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Leigh on Sea, Essex
Posts: 4,883
Thanks: 165
Thanked 450 Times in 253 Posts
Likes: 375
Liked 897 Times in 349 Posts
Re: Lightroom 6 CC - Startup Problems

Thanks guys. I can get an upgrade for under £60 from the Adobe site, so that will be the way forward for me I think.
What are the advantages of 6 over 5?
__________________
Dave
Reply With Quote
  #12  
Old 28th April 2015
StephenL's Avatar
StephenL StephenL is offline
Senior Pixelmonger
 
Join Date: May 2008
Location: Yorkshire Dales
Posts: 9,863
Thanks: 984
Thanked 1,126 Times in 921 Posts
Likes: 658
Liked 755 Times in 499 Posts
Re: Lightroom 6 CC - Startup Problems

Have a look at this:

__________________
Stephen

A camera takes a picture. A photographer makes a picture

Fuji X system, + Leica and Bronica film

My Flickr site
Reply With Quote
  #13  
Old 28th April 2015
Gwyver's Avatar
Gwyver Gwyver is offline
Full member
 
Join Date: Oct 2008
Location: nr Stockport
Posts: 1,446
Thanks: 91
Thanked 321 Times in 207 Posts
Likes: 331
Liked 421 Times in 193 Posts
Re: Lightroom 6 CC - Startup Problems

Quote:
Originally Posted by sapper View Post
Thanks guys. I can get an upgrade for under 60 from the Adobe site, so that will be the way forward for me I think.
What are the advantages of 6 over 5?
Dave,
"Photomerge" is the new feature that Adobe are making the most noise about. This enables you to create HDR and/or Panoramic images directly from the RAW files you have imported and then saves the resulting image as a DNG file without having to roundtrip your source images to 3rd party s/w such as AutoKolor Pano etc..

I had a quick play with this yesterday and it did a decent job with a 3 shot HDR merge.

However I was less impressed when generating a 7 shot panorama - it took ages and as for 'Photomerge runs as a background task' this is a bad joke! The result also showed some tonal variations in the sky region around the boundaries of the stitch lines. In my experience AutoKolor Pano does a better job.

It also seems that the DNG output from the Photomerge operation is a wrapper around a de-beyered image in their 16bit Prophoto format because these files are enormous (e.g. 350Mbyte for the 7 image pano).

The other facility that Adobe promote is the facility to use the Brush tool for modifying the effects of applying a Normal or Radial filter.

Also if you are in the habit of generting Web slideshows, be aware that Adobe have removed all the Flash based templates from the LR Slideshow module.


At this stage, and since my E-M1 is satisfactorily supported using LR 5.7, I have yet to be convinced that the 59.09 spent on the LR6 upgrade was money well spent.
__________________
Chris
Reply With Quote
  #14  
Old 28th April 2015
sapper sapper is offline
Full member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Leigh on Sea, Essex
Posts: 4,883
Thanks: 165
Thanked 450 Times in 253 Posts
Likes: 375
Liked 897 Times in 349 Posts
Re: Lightroom 6 CC - Startup Problems

Thanks Guys. I will wait and see I think.
__________________
Dave
Reply With Quote
  #15  
Old 29th April 2015
Yorkie's Avatar
Yorkie Yorkie is offline
Yorkie
 
Join Date: Nov 2007
Location: York UK
Posts: 783
Thanks: 37
Thanked 24 Times in 20 Posts
Likes: 816
Liked 14 Times in 10 Posts
Send a message via AIM to Yorkie
Re: Lightroom 6 CC - Startup Problems

Quote:
Originally Posted by sapper View Post
Can I upgrade from LR 5 to LR six without paying 103.88?
I have recently updated from LR5x to LR6 for 59.09. The problem is it is ver, very hard to find the right link.

I ended up deleting ALL the cookies and history, logged out of Adobe Cloud and all other Adobe apps, then tried again going to the lightroom page. Go to the very bottom of the page and on the right should be a link to LR stand alone.

This will only show if you have deleted all cookies and are logged out of ALL Adobe apps.

From this point it was easy

Definitely worth the upgrade though.

Hope this helps.
__________________
Yorkie

OMD EM-1 MkII, 40-150mm Pro, 12-40mm Pro, 75-300mm, Oly 60mm f2.8 Macro, Oly 45mm, FL-50R, Manfrotto 190XPro/Mag Head

Gallery and web site at: http://harphoto.smugmug.com/
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problems with E 400 snba E-System User Group goodies 5 31st October 2014 12:00 PM
Tutorial Lightroom: Auto Tone images on Import to Lightroom theMusicMan Tutorials, Informative & Classic threads 0 14th March 2012 08:41 AM
HELP! Two E5 problems jdal Olympus E-5 19 7th July 2011 03:11 PM
LR 3 problems sapper Software 7 8th September 2010 02:20 PM
E-510 USB Problems Life of Brian Olympus E-510 6 18th January 2010 03:31 PM


All times are GMT. The time now is 04:56 AM.


The Write Technology Ltd, 2007-2018, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger