Olympus UK E-System User Group
Olympus UK E-System User Group

Join our unique resource for Olympus Four Thirds E-System DSLR and Pen and OM-D Micro Four Thirds photographers. Show your images via our free e-group photo gallery. Please read the e-group.uk.net forum terms and conditions before posting for the first time. Above all, welcome!


Go Back   Olympus UK E-System User Group > Cameras, lenses and system accessories > Lens focus > Telephoto

Telephoto Lenses with focal lengths longer than 60mm.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #16  
Old 4 Weeks Ago
Tordan58's Avatar
Tordan58 Tordan58 is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Malmö, Sweden
Posts: 3,173
Thanks: 298
Thanked 384 Times in 320 Posts
Likes: 391
Liked 1,305 Times in 346 Posts
Re: Zuiko 300mm PRO glitch

The lens does not focus at all? Have you possibly released the focus clutch, by mistake? It happens to me quite often.
__________________

My Gallery on 500px
Reply With Quote
  #17  
Old 4 Weeks Ago
Tordan58's Avatar
Tordan58 Tordan58 is offline
Full member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Malmö, Sweden
Posts: 3,173
Thanks: 298
Thanked 384 Times in 320 Posts
Likes: 391
Liked 1,305 Times in 346 Posts
Re: Zuiko 300mm PRO glitch

Quote:
Originally Posted by Bengeo View Post
Yes. I found it was focusing just in front of a bird and so I did some tests and +5 has put it spot on. The 300mm on its own is fine.
Interesting... there should be no front/back focus issues with CDAF. I will test mine and see if the TC makes any difference.
__________________

My Gallery on 500px
Reply With Quote
  #18  
Old 4 Weeks Ago
Bengeo Bengeo is offline
Full member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Herts
Posts: 1,090
Thanks: 99
Thanked 197 Times in 124 Posts
Likes: 530
Liked 543 Times in 187 Posts
Re: Zuiko 300mm PRO glitch

Quote:
Originally Posted by Tordan58 View Post
Interesting... there should be no front/back focus issues with CDAF. I will test mine and see if the TC makes any difference.

C-AF uses PDAF and that can be variable. But mine also shows the problem using S-AF where it will be using CDAF and it should be OK. But the +5 adjustment doesn't work in S-AF. I need to send it in, but I keep putting it off because I want to use it.
__________________
Andy
bengeo.com
Reply With Quote
  #19  
Old 4 Weeks Ago
Olybirder Olybirder is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Norfolk
Posts: 6,640
Thanks: 2,403
Thanked 976 Times in 775 Posts
Likes: 1,917
Liked 2,944 Times in 858 Posts
Re: Zuiko 300mm PRO glitch

I frequently have a similar problem to yours Mark. I see a bird and place the AF target over it but when I half press the shutter button all I see in the view finder is a smudge instead of the bird. Repeating the process doesn't help and all I can do is focus on the ground in front of me and try again. This usually works but often the opportunity has passed by then.

I assumed this was due to poor technique on my part (most likely) or Olympus's rather 'iffy' AF system. I had never considered that it could be a problem with the lens. I look forward to hearing if you can resolve the issue.

Ron
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Olybirder For This Useful Post:
MJ224 (4 Weeks Ago)
  #20  
Old 4 Weeks Ago
MJ224's Avatar
MJ224 MJ224 is offline
Full member
 
Join Date: May 2016
Location: Carmarthenshire
Posts: 12,332
Thanks: 827
Thanked 638 Times in 595 Posts
Likes: 6,148
Liked 3,314 Times in 1,537 Posts
Re: Zuiko 300mm PRO glitch

I did wonder whether the weight of the lens was the problem. It is quite heavy, and perhaps a little difficult to hold it steady whilst trying to focus. The Pany 100-400 is quite light in comparison, and thus easier to hold steady.....

But the lens is good, and worth living with. Just maybe its my holding of the camera / lens is the problem.…..

__________________
My Sailing Page

My Flickr
Reply With Quote
  #21  
Old 4 Weeks Ago
Wildwood Wildwood is offline
Full member
 
Join Date: Jan 2017
Location: dfdsfsdf
Posts: 75
Thanks: 0
Thanked 26 Times in 25 Posts
Likes: 48
Liked 34 Times in 23 Posts
Re: Zuiko 300mm PRO glitch

Quote:
Originally Posted by MJ224 View Post
But the lens is good, and worth living with. Just maybe its my holding of the camera / lens is the problem.…..


Try shooting from a tripod or monopod and see if that improves things.
__________________
Best wishes

Wildwood
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sold OM Zuiko 300mm f4.5 drmarkf For sale or wanted small ads 10 4th January 2018 03:28 PM
M.Zuiko 75-300mm Mk2 mike_j Telephoto 21 11th April 2013 04:00 PM
HELP! Zuiko 75-300mm or Lumix 100-300mm for the OM-D? Loup Garou Telephoto 0 20th June 2012 06:16 AM
70-300mm focusing glitch pandora Telephoto 2 29th December 2010 08:47 AM
FS Zuiko ED 50mm f2.0 Macro + Zuiko ED 70-300mm f4.0-5.6 fulhamphil For sale or wanted small ads 4 21st February 2010 09:13 PM


All times are GMT. The time now is 12:13 AM.


© The Write Technology Ltd, 2007-2019, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger