Olympus UK E-System User Group

Olympus UK E-System User Group (http://e-group.uk.net/forum/index.php)
-   Olympus E-300 (http://e-group.uk.net/forum/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Help needed (http://e-group.uk.net/forum/showthread.php?t=25290)

BigAl 24th January 2013 04:53 PM

Help needed
 
Hi all, newbie here. I am just getting into astro-photography and I need to use a remote/cable shutter release on the E300. The user manual suggests a I/R remote but. That can only be used from the front. Is there a way to attach a cable shutter release or other remote option? Any advice would be welcome
BigAl

Stewart G 24th January 2013 06:21 PM

Re: Help needed
 
I think the answer is no, though I have seen clever DIY remotes that use plunger-style remotes strapped to the camera body and then push down on the shutter release button. Here's a site that's the "Last Word" on older Olympus cameras:
http://www.wrotniak.net/photo/43/e300-rev.html
It sure would have been nice to have the infrared sensor on the back as well as the front. On the 500 (which also lacks the option for a wired remote), at least it extends to the top of the camera so you can trigger from above.

peak4 24th January 2013 06:25 PM

Re: Help needed
 
Hello Al, welcome to a friendly forum.

As far as I know, the only way to attach a wired remote to the E-300, is by adding the HLD-3 battery grip. It has a socket on one end to take one of the 3 pin remotes common to the E-1, 3 & 5.
N.B it is a different remote to the other E series cameras.
They do crop up second hand from time to time; you could try a wanted ad on the relevant part of this very forum.

Zuiko 24th January 2013 06:25 PM

Re: Help needed
 
Hi Al and welcome. :)

You can fit an electronic cable release to an E-300 but only when the HLD-3 grip is also fitted (it plugs into a socket on the grip).

Here's a couple of links to ebay, so you can see what I'm talking about

http://www.ebay.co.uk/itm/Remote-Shu...item3a70f90a89

http://www.ebay.co.uk/itm/olympus-hl...item2c6b3b198b

Zuiko 24th January 2013 06:28 PM

Re: Help needed
 
Stewart and Bill beat me to it, I must type faster! :D

David M 24th January 2013 06:35 PM

Re: Help needed
 
Small mirror to reflect the infrared beam.

Stewart G 24th January 2013 06:49 PM

Re: Help needed
 
Oh yeah, the grip, I forgot about that! And WELCOME to the forum, Al, forgot that part, too!

BigAl 24th January 2013 06:59 PM

Re: Help needed
 
Hey Guys, many thanks for your swift responses. I thought a cable release would be out of the question and using the HLD-3 adding that much weight to a telescope would not be sensible. Your idea of using a small mirror, Dave, might be a possibility. Will set the scope up and fit the camera to see what clearance I have. shouldn't be too difficult to site on the scope body.
Thanks again Guys, really impressed with the responses.
BigAl

Zuiko 24th January 2013 07:08 PM

Re: Help needed
 
Quote:

Originally Posted by BigAl (Post 210701)
Hey Guys, many thanks for your swift responses. I thought a cable release would be out of the question and using the HLD-3 adding that much weight to a telescope would not be sensible. Your idea of using a small mirror, Dave, might be a possibility. Will set the scope up and fit the camera to see what clearance I have. shouldn't be too difficult to site on the scope body.
Thanks again Guys, really impressed with the responses.
BigAl

Good luck, Al, let us know how you get on. :)

BigAl 24th January 2013 07:16 PM

Re: Help needed
 
Thanks John, will certainly let you know how it works out
BigAl

BobS 24th January 2013 07:59 PM

Re: Help needed
 
Hi Al and welcome. I have a wireless remote (Chinese, of course!) which works well with my E620, but I'm not sure about the E300. The transmitter part fits into the hot shoe on the camera and the remote radio trigger can be held anywhere away from the camera. It's a JYC model E2 which I probably bought on Amazon (or perhaps on eBay) and it worked for me.

Wee man 24th January 2013 08:59 PM

Re: Help needed
 
Welcome I us a small IR remote with my big lenses and find I can use it from just in front of the normal shutter button without touching the camera got it on ebay for under 5 works with the E30 and E5 may work with you camera other may know. Will look out details in the morning.


All times are GMT. The time now is 07:36 AM.


The Write Technology Ltd, 2007-2018, All rights reservedAd Management plugin by RedTyger